Gode råd om medicin og opbevaring Se relaterede produkter

 

 

Gode råd om medicin og opbevaring

Medicin opbevares bedst i pakningen. Det er vigtigt, at du opbevarer medicinen tørt og ved stuetemperatur.

Opbevaring

Medicin kan som regel ikke tåle at blive udsat for sollys, da den kan blive nedbrudt af solstråler og varme og derved miste sin virkning. Medicin skal kun opbevares på køl, hvis det er angivet på pakningen. Husk, at børn kan forveksle medicin med mad, så vær varsom med placeringen. Medicin, der skal opbevares på køl, skal placeres i et køleskab med temperaturer mellem 2 og 8 grader. Selvom medicinen skal være på køl, må du ikke udsætte den for temperaturer under 2 grader og frost, da den så kan blive ødelagt.

Børn og medicin

Medicin skal altid opbevares utilgængeligt for børn. Der skal kun 1 eller 2 tabletter til, for et barn kan blive forgiftet. Opbevar det for eksempel i et aflåst skab. Selv vitaminpiller i en lidt for stor dosis er farligt. De er især attraktive for børn, fordi de smager godt. For at beskytte børnene er det derfor en god idé med børnesikrede medicindåser - også selvom de kan være svære at åbne for ældre. Der findes også medicin i børnesikrede blisterpakninger. Her skal man trykke i den ene ende eller hive folien af for at få medicinen ud af pakningen.

Emballage

Medicin, der har været udsat for fugt, vil nemmere blive nedbrudt, og tabletter kan begynde at smuldre eller klistre sammen. Derfor kan tabletter eller kapsler, som købes i glas eller plastbøtte, være tilsat en tørrekapsel for at beskytte dem mod fugt. Medicin pakket i beskyttende blisterpakninger kan være irriterende at få ud af pakken, men er praktisk, hvis du skal tage medicinen en gang dagligt, da der kan være angivet ugedage på blisterpakningen. Om lægemidlet er i blisterpakninger eller i dåser kan afhænge af lægemidlets stabilitet og holdbarhed.

Du må ikke omhælde medicin til andre dåser, da det derefter vil være svært at identificere medicinen, og du vil mangle oplysninger om holdbarheden.

Dosering

Hvis du tager forskellige typer medicin, så er det er en fordel at dosere din medicin i op til 14 dage ad gangen. Apoteket kan gøre det for dig. På den måde bliver det lettere for dig at håndtere i forhold til at skulle dosere hver dag. Derudover kan du bedre kontrollere, om du har husket din medicin. Med hensyn til holdbarheden af medicinen er det bedst kun at dosere til 14 dage ad gangen, da medicinen ellers kan blive udsat for fugt. Opbevar det i en egnet doseringsæske fra apoteket på et tørt sted. Det er også vigtigt, at du opbevarer æsken mørkt, så medicinen ikke udsættes for sollys. Når medicinen er doseret, er den ikke længere beskyttet i blisterpakningen eller i medicinglasset. En doseringsæske skal opbevares utilgængeligt for børn. Har du den i din taske, så sørg for, at børn ikke kan gå i tasken!

Holdbarhed

På pakningen vil der altid være angivet, hvor lang tid medicinen er holdbar. Er der for eksempel angivet juni 2011 kan præparatet holde sig til 30. juni 2011. Øjendråber i flaske vil som regel kun være holdbare i 30 dage efter åbning, da der ellers vil komme bakterievækst i øjendråberne. Holdbarheden fastlægges efter, hvor stabilt lægemiddelstoffet er. De fleste lægemidler, der findes som tabletter eller kapsler, kan holde sig i 5 år.

Destruktion

Gamle medicinrester skal ikke smides ud med husholdningsaffaldet, da medicinen kan forurene naturen. Aflever altid gammel medicin på apoteket eller på genbrugsstationen. Herefter vil medicinen blive destrueret på ordentlig vis.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen