Udslæt kan opstå over hele kroppen og et udbrud giver røde, kløende eller irriterede områder på huden. Det er en almindelig hudtilstand, som de fleste oplever på et eller andet tidspunkt i livet. Udslæt kan variere i sværhedsgrad og årsag.
Udslæt er et bredt begreb, der dækker over enhver form for forandring i huden, som resulterer i rødme, hævelse eller kløe. Nogle af de mest almindelige udløsende faktorer for udslæt er allergier, infektioner, hudsygdomme og påvirkninger udefra.
Kontakt med allergifremkaldende stoffer som parfume, rengøringsmidler eller visse metaller kan udløse et allergisk udslæt. Eksem og psoriasis er eksempler på kroniske hudsygdomme, der kan give vedvarende udslæt, mens varme, sved og friktion kan forårsage midlertidige hudirritationer.
Udslæt kan vise sig på mange måder. Nogle gange er det kun en mild irritation, der hurtigt forsvinder, mens det andre gange kan være en vedvarende tilstand med kløe, hævelse og rødme. Visse udslæt danner små, væskefyldte blærer, mens andre kan være tørre og skællende.
Ved kontaktudslæt er huden ofte rød og irriteret der, hvor den har været i kontakt med et irritationsstof. Hvis udslættet skyldes en allergi, kan det være ledsaget af kløe og hævelse. Nogle typer udslæt, som for eksempel nældefeber, opstår hurtigt og forsvinder inden for få timer eller dage, mens kroniske udslæt som eksem kan være mere langvarige og kræve løbende pleje.
For at kunne behandle dit udslæt, skal du gerne kende årsagen. Her kan det være nødvendigt at få rådgivning af enten læge eller hudlæge. For at lindre dine symptomer kan du:
Døjer du med udslæt, der ikke går væk, eller er du i tvivl om, hvilken creme der er bedst? Kontakt dit apotek for personlig rådgivning og vejledning. De kan hjælpe dig med at finde de rette produkter og behandlinger, så du kan passe på din hud.