Paracetamol er det virksomme stof i en række smertestillende præparater. De mest kendte præparater er Panodil, Pamol og Pinex, der kan bruges ved lette og moderate smerter.
Præparaterne kan købes i håndkøb i små pakninger og i større pakninger på recept. De findes som tabletter, brusetabletter, smeltetabletter, stikpiller og i flydende form.
Paracetamol kan bl.a. bruges som smertestillende ved:
Paracetamol kan også bruges til at sænke feber.
Lægen kan vælge at supplere stærkere smertestillende præparater med paracetamol for at forstærke effekten og mindske brugen af opioider.
Paracetamol virker ved at hæmme smerteimpulserne til hjernen. Det har den fordel, at det ikke irriterer mavesækken på samme måde som NSAID-præparater (Ibuprofen). Paracetamol har, i modsætning til NSAID-præparater, ikke en antiinflammatorisk effekt, og reducerer derfor ikke hævelse og betændelse.
Paracetamol kan bruges til at sænke feber, kroppens naturlige forsvar mod infektion. Hvis feberen giver dig ubehag, kan du bruge paracetamol til at sænke temperaturen. Du vil mærke effekten efter cirka en halv time, og virkningen vil vare i 4-5 timer.
Du kan give dit barn smertestillende medicin med paracetamol som virkningsstof. Det kan være som tablet, stikpille eller i flydende form. Det afhænger af barnets vægt.
Paracetamol skal doseres efter barnets vægt i kilo. Du kan give barnet paracetamoltabletter beregnet til voksne, hvis du følger den dosering, dit barn normalt skulle have haft.
Til børn under 12 år er den anbefalede dosis: 50 mg per kilo kropsvægt i døgnet fordelt på 3-4 doser. Et barn på 20 kg kan dermed få en halv pille (250 mg) fire gange i døgnet.
Den nemmeste måde at sikre den rigtige dosering til et mindre barn, der ikke kan sluge almindelige tabletter, er ved at anvende paracetamol i flydende form. Miksturen er nem at dosere præcist efter barnets vægt og smager sødt, så det lettere glider ned.
Hvis barnet har svært ved at synke eller har kvalme, kan du anvende paracetamol som stikpille. De findes i to doseringsstyrker på hhv. 125 mg og 250 mg, som igen afgøres af barnets vægt.
Husk også at tilbyde barnet en masse væske. Søg læge, hvis barnet ikke tisser, ikke vil drikke, virker slapt eller er svær at få kontakt med.
Voksne:
Børn:
Kontakt lægen, hvis du eller dit barn får det værre, eller hvis der ikke er bedring i løbet af tre dage.