Mange døjer med irritation i næsehulen. Det kan bl.a. skyldes forkølelse, snorken, allergi eller tørre slimhinder. Herunder finder du diverse artikler til næsen med det formål at afhjælpe den slags gener.
Næsespray til børn og voksne kan have forskellige indholdsstoffer og forskellige formål. De kan anvendes mod stoppet næse, tørre slimhinder eller allergi.
Læs mere om de forskellige produkter ved at klikke ind på kategorierne. Her kan du også læse mere om produkttypernes formål.
Der er flere faktorer, der kan medvirke til tørre slimhinder, herunder aircondition, ventilation, tørt indeklima, frostvejr, sygdom, medicin og løbende næse. Når næsens slimhinder bliver tørre og irriterede, kan forskellige gener opstå. Almindelige symptomer på tørre næseslimhinder er:
Tør luft kan udtørre næseslimhinderne, hvilket resulterer i ømhed og irritation i næsen. Mange oplever tørre slimhinder om vinteren, når luften både ude og inde er tør. Udendørs bliver luften tør ved frost vejr, mens luftfugtigheden falder indendørs, når vi skruer op for radiatorerne for at holde varmen. En tør og irriteret næse kan være generende. En naturlig løsning kan være at bruge en ren sesamolie til at smøre næseslimhinderne og lindre generne. Denne næsespray er til gravide og børn.
Næsen har to primære rensefunktioner. For det første opvarmer og fugter den al den kolde og tørre luft, vi indånder. Derudover filtrerer de fine fimrehår på næseslimhinderne luften for støv, pollen, virus og bakterier, inden den når ned i lungerne. Selvom næsehulens fimrehår effektivt fanger forkølelsesvirus, og kroppens immunforsvar straks reagerer, er risikoen for at blive forkølet stadig til stede på grund af de mange forskellige typer forkølelsesvira. Hvis man bliver smittet med en virus, som immunforsvaret ikke har kendskab til, resulterer det i sygdom. Der går kun et par dage fra man bliver smittet, til symptomerne viser sig.
Under en forkølelse hæver slimhinderne i både næsen og bihulerne, hvilket resulterer i produktionen af slim/snot og en løbende næse. Imidlertid kan snot også blokere kanalen til bihulerne, hvilket øger risikoen for bihulebetændelse. Derfor er det afgørende at tackle forkølelsen, mens den stadig er i forkølelsesstadiet. Det kan gøres ved brug af en næsespray eller ved at rense næsen med en næseskyller og/eller en næsesuger.
Næsespray mod forkølelse kan bruges til at lindre tilstoppet næse og bihulebetændelse. Næsespray indeholder typisk det aktive stof xylometazolin, som virker ved at sammentrække de små blodårer i næsens hævede slimhinder og dermed skabe plads til luftgennemstrømning, hvilket tillader et mere frit åndedræt.
Nogle varianter af næsespray indeholder mentol, som primært bidrager til en frisk duft og kan give en opfriskende fornemmelse.
Effekten af næsespray indtræder typisk efter få minutter og varer op til 10-12 timer. Den mindsker hævelsen i næsens slimhinder og muliggør dermed en mere ubesværet vejrtrækning gennem næsen.
Der er en risiko forbundet med at bruge næsespray mod stoppet næse, da længerevarende brug kan føre til det modsatte resultat og give hævelse og irritation af næsens slimhinder. Derfor anbefales det ikke at bruge i mere end 10 dage.
Nys, røde øjne og en løbende næse er typiske symptomer på en forårsforkølelse, men det kan også være tegn på allergi. Når pollensæsonen starter, er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne og overveje, om de skyldes allergi.