Se relaterede produkter

Håndkøbsmedicin er også medicin

Håndkøbsmedicin kan blandt andet købes på apoteket. Men det faktum, at du kan købe det uden recept, betyder ikke, at der er tale om midler uden bivirkninger og risici. Håndkøbsmedicin er også medicin.

Når et lægemiddel frigives til salg i håndkøb, sker det typisk på baggrund af vurderinger af medicinens virkning, bivirkninger og anvendelsesområder. Eksempler på lægemidler, du kan købe i håndkøb er næsespray mod tilstoppet næse, tabletter mod allergiske symptomer, smertestillende tabletter, nikotinprodukter til rygeafvænning og cremer mod svamp. Håndkøbsmedicin har, som alle andre lægemidler, det man kalder en 'godkendt indikation'. Det vil sige, at de er godkendt til lindring og behandling af bestemte lidelser eller symptomer, som lægemidlet har en dokumenteret effekt på.

Selvom midlerne er frigivet til salg i håndkøb, er der dog stadig risiko for bivirkninger og nedsat effekt, hvis du bruger dem forkert. For eksempel kan der opstå 'interaktioner' mellem to eller flere lægemidler, hvis de findes i din krop samtidig. Det betyder, at lægemidlerne kan svække, forstærke eller ophæve virkningen af hinanden. Det er blandt andet derfor, vi rådgiver dig, når du køber håndkøbsmedicin på apoteket. Vi er uddannet til at informere om medicin og til at sikre dig, at du kombinerer og anvender det korrekt.

Som al anden medicin, skal du bruge håndkøbslægemidler efter forskrifterne. Bruger du for eksempel en næsespray mod forkølelse i længere tid end anbefalet, så risikerer du, at din næseslimhinde reagerer med hævelse, når du ophører med brugen af sprayen. Og bruger du smertestillende tabletter hyppigt, kan de paradoksalt nok føre til medicinfremkaldt hovedpine - det vil sige, at du rent faktisk kan få hovedpine af dem.

Når du køber håndkøbsmedicin, så husk på disse råd:

  • Fortæl os på apoteket, hvis du bruger anden medicin - vi kan rådgive dig om, hvilke midler, der kan tages sammen, og hvilke, der ikke kan
  • Læs indlægssedlen i din medicin - de er ofte omfattende, men der kan stå vigtige forholdsregler. Spørg på apoteket, hvis der er noget, du ikke forstår
  • Hvis håndkøbslægemidlet ikke virker godt nok, på dine symptomer bør du stoppe med at bruge det og søge læge
  • Nogle symptomer og lidelser kan dæmpes med håndkøbsmedicin, men symptomerne kan dække over alvorligere sygdom. Vær opmærksom på dette, inden du bruger håndkøbsmedicin i længere perioder

Når alt dette er sagt, så er der selvfølgelig en årsag til, at du overhovedet kan købe medicin i håndkøb. Det giver dig hurtig adgang til lindring af symptomer ved lettere sygdom. Du bør dog aldrig ukritisk bruge håndkøbsmedicin - det er medicin, og det påvirker din krop.

Har du spørgsmål om håndkøbsmedicin og kombinationen med anden medicin, så er du altid velkommen på dit apotek. Vi står klar til at hjælpe og rådgive dig.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen