Neglesvamp rammer typisk tåneglene, men kan også komme på fingerneglene. Det viser sig ofte som en gullig eller hvid misfarvning på neglen, der breder sig over tid. Neglen bliver fortykket, kan løsne sig fra neglelejet og i nogle tilfælde begynde at smuldre. Infektionen er forårsaget af dermatofyt-skimmelsvampen, der trives i varme og fugtige miljøer, og som kan være svær at slippe af med.
Neglesvamp opstår, når svampeinfektioner trænger ind i neglene gennem små revner eller sår. Det kan ske ved:
For at forebygge neglesvamp er det vigtigt at holde fødderne tørre og undgå at dele håndklæder eller fodtøj med andre.
Selvom neglesvamp er mest almindeligt på tånegle, kan den også ramme fingerneglene. Det er ofte hos personer, der har hænderne meget i vand eller arbejder med fugtige materialer. Fingernegle vokser hurtigere end tånegle, og det er derfor lettere at behandle.
Tånegle er særligt udsatte for neglesvamp, da de er lukket inde i sko i et miljø, hvor svampen trives. Infektionen starter på en enkelt negl, men kan sprede sig til de andre tæer, hvis den ikke behandles. For at mindske risikoen for smitte bør du altid bruge rene sokker, lufte dine sko og sørge for god fodhygiejne.
Neglesvamp kan være svær at komme af med. Behandlingen er langvarig og kræver tålmodighed.
I håndkøb findes neglelak med Amorolfin, der kan smøres på neglen 1-2 gange om ugen. Fingernegle skal behandles i 6 måneder og tånegle i 12 måneder. Neglelakken er kun aktuel, hvis neglen alene er angrebet overfladisk i den ydre halvdel, og den endnu ikke har spredt sig.
Neglesvamp behandles bedst med tabletbehandling. Det er en langvarig behandling, der som regel ikke påbegyndes uden en undersøgelse og et positivt dyrkningssvar for svampen. Behandlingen af neglesvamp skal i gang så hurtigt som muligt for at få det bedste resultat.