Refluks opstår, når der løber mavesyre fra mavesækken forbi lukkemekanismen og op gennem spiserøret. Det er meget almindeligt, men ikke desto mindre både generende og ubehageligt. Når tilbageløbet kommer helt op i munden, hvor du kan smage syren, er det et surt opstød.
Ved hyppig og tilbagevendende refluks virker lukkemekanismen i den nederste del af spiserøret ikke ordentligt. Normalt forhindrer musklen, at mavesyre løber tilbage, men hvis den er slap eller svækket, kan syren trænge op i spiserøret. Slimhinden i spiserøret tåler ikke den meget lave pH-værdi, der er i mavesyre, som kan give irritation, betændelse og sår, der skader spiserøret.
Hvis du ofte har refluks, skal du være opmærksom på, om du har blødning, der viser sig som sort afføring eller som blod i opkast, om du har svært ved at synke eller taber dig utilsigtet. I de tilfælde bør du søge læge med det samme.
Symptomerne på refluks er sure opstød, halsbrand og ondt i brystet. Det er helt normalt, at du af og til oplever refluks.
Refluks viser sig på forskellige måder. De mest almindelige symptomer er:
Lukkemusklen hos babyer er umoden ved fødslen, og derfor gylper mange babyer. Det er helt almindeligt. Hvis indholdet fra maven løber op i spiserøret og tilbage igen, i stedet for at blive gylpet op, kan det give smerter hos din baby. Det kaldes silent refluks og henviser til, at babyen ikke nødvendigvis gylper ret meget, men at indholdet i stedet ’i stilhed’ bevæger sig frem og tilbage og skvulper mellem spiserøret og mavesækken.
Det er svært at diagnosticere silent refluks hos et lille barn, der ikke selv kan give udtryk for, hvor ubehaget sidder. Babyer, der lider af silent refluks, har ofte problemer i spisesituationer. Enten over- eller underspiser de. De overspiser for at lindre smerterne i svælget, men overspisningen giver samtidigt et større pres på mavesækken, som giver mere refluks. Alternativt underspiser de på grund af smerterne. De bliver ofte kede af det, når de ligger ned, da lukkemusklen er umoden, og mavesyren derfor lettere løber i spiserøret.
Hvis du mistænker, at dit barn kunne have silent refluks, bør du kontakte lægen. Hvis dit barns almene tilstand er påvirket, kan lægen ordinere medicin, der dæmper mavesyren. I første omgang er behandlingen ofte at løsne eventuelle muskelspændinger med en ikke-invasiv behandling fra en osteopat, kiropraktor eller lignende. Silent refluks forsvinder ofte af sig selv i takt med, at babyen bliver ældre, bevæger sig mere og begynder på fast føde.
Hvis du kun sjældent oplever refluks, er det ikke nødvendigt med medicin. Hvis du derimod ofte er plaget af det, kan antirefluks., syreneutraliserende eller syrepumpehæmmende lægemidler hjælpe på dine symptomer.
Syrepumpehæmmende medicin med virkningsstoffer som pantoprazol eller lansoprazol hæmmer det enzym, der pumper syre ud fra celler i maven. I lav dosis kan det købes i håndkøb. Hvis du har brug for en kraftig og længerevarende effekt, kan det ordineres af lægen.
Antirefluksmedicin danner en barriere, der blokerer for, at mavesyren kan lave tilbageløbet til spiserøret og svælget. Syreneutraliserende medicin, også kaldet antacida, indeholder baser, der binder sig til mavesyren i maven, så pH-værdien når et normalt niveau. Antirefluksmedicin og syreneutraliserende medicin giver hurtig virkning og kan eventuelt anvendes i kombination med hinanden.