Et synligt forkølelsessår på læben kommer altid ubelejligt. Det kribler, det klør, og du kan mærke, at huden er irriteret. Du er langt fra alene. Faktisk oplever op mod 80% af alle danskere forkølelsessår på et tidspunkt i deres liv*.
Forkølelsessår er små, væskefyldte blærer, som skyldes en herpes simplex infektion. Herpes simplex inddeles i to forskellige vira:
Omkring 80% af voksne er blevet smittet med HSV-1 og 20% af HSV-2*. Når du først har fået virussen, gemmer den sig i dit nervesystem og kan blusse op igen og igen. Triggere som stress, sol, forkølelse eller hormonelle forandringer kan vække virussen til live.
Hvis du først er blevet smittet og har antistoffer i blodet, så kan du ikke blive smittet igen, og du behøver ikke undgå mennesker med forkølelsessår i udbrud.
Du kan ofte mærke forkølelsessåret komme, før det er synligt. Det starter med en kriblende og varm fornemmelse i huden. Herefter bliver området rødt og hævet, og små blærer fyldt med væske dukker op. De springer efter kort tid og danner en skorpe. Til sidst falder skorpen af, og ny hud kommer frem. Fra de første tegn til komplet heling går der typisk 7-10 dage. I hele perioden er forkølelsessåret smitsomt.
Læberne er det mest almindelige sted for forkølelsessår, og det er ikke tilfældigt. Virussen trives nemlig særligt godt på den tynde, følsomme læbemembran. Typisk ser du såret på eller omkring læbekanten, i mundvigen eller under næsen.
Jo hurtigere du behandler, jo bedre. Start behandlingen, når du mærker de første kriblende fornemmelser. Du kan bruge antivirale cremer til at bremse virussen. Et plaster specielt til forkølelsessår beskytter såret og fremmer helingen. Det vigtigste er at holde området rent og undgå at pille i såret, da det forlænger helingstiden.
Et plaster til forkølelsessår er din bedste ven. Det giver beskyttelse mod bakterier og mindsker risikoen for smittespredning. Samtidig sikrer det hurtigere heling og giver en diskret dækning af såret. Skift det hver 8-12 time eller når det løsner sig.
Den rigtige creme kan gøre underværker. Antivirale cremer indeholder aktive stoffer som aciclovir eller penciclovir. De skal påføres ved første tegn på udbrud og bruges flere gange dagligt. De plejende cremer indeholder ofte zink eller l-lysin, som understøtter hudens egen heling og beskytter mod udtørring.
Hav altid en tube antiviral creme og nogle plastre klar i medicinskabet, hvis du døjer med forkølelsessår, så du er forberedt, når de første tegn melder sig.
Forkølelsessår er irriterende, men ikke farlige. Med den rette behandling og lidt tålmodighed er du snart på højkant igen. Og husk – undgå at kysse og dele håndklæder eller læbepomade med andre, mens såret er aktivt. På den måde beskytter du både dig selv og dine nærmeste.
Selvom det ikke altid er muligt at forhindre udbrud af forkølelsessår helt, er der flere ting, du kan gøre for at reducere risikoen og hyppigheden af udbrud:
Hvis du oplever hyppige eller særligt svære udbrud af forkølelsessår, bør du konsultere din læge. I nogle tilfælde kan der være behov for receptpligtig medicinsk behandling eller yderligere undersøgelser for at sikre optimal håndtering af din tilstand.