Slidgigt kan ramme alle led i kroppen, men sygdommen ses for det meste i ryg-, hofte-, knæ- og fingerleddene. Sygdommen giver smerter og stivhed ved belastning, og kan derudover give inflammation. Der findes ingen medicinsk behandling mod slidgigt, men der findes en række præparater, der kan lindre smerterne forbundet med gigten.
Symptomerne på slidgigt er smerter, ømhed og stive led. De første tegn på sygdommen viser sig ofte i hverdagssituationer, hvor du mærker smerte i et specifikt led ved belastning. Karakteristisk for disse smerter er, at de typisk aftager, når du holder pause fra den aktivitet, der udløser dem.
Sygdommen udvikler sig gradvist over tid, og forløbet kan være uforudsigeligt. Nogle oplever perioder, hvor gigten udvikler sig hastigt, efterfulgt af længere stabile perioder uden væsentlig forværring.
Slidgigt er en tilstand, hvor ledbrusken gradvist bliver nedbrudt. Det påvirker knoglen og de omkringliggende sener og muskler.
Slidgigt kommer hyppigere med alderen, hvilket er naturligt, fordi leddene bliver slidt med årene. Overvægt kan gøre det værre, fordi de ekstra kilo presser mere på især knæ og hofter.
Du har måske ikke lyst til at bevæge dig, hvis du har slidgigt, men dine led har godt af at blive brugt. Motion hjælper med at holde leddene smidige og musklerne stærke, hvilket vil give dig færre smerter.
Hvis du har gigt, har du formentligt brug for smertestillende medicin. Det kan både være paracetamol og NSAID-præparater. NSAID-præparater har den fordel, at de både virker inflammationsdæmpende og smertestillende, og derfor bliver de ofte brugt til gigt. Du kan få præparater med NSAID som piller og gel, som du smører direkte på det sted, der gør ondt.
Husk at snakke med din læge, hvis du har smerter og tager smertestillende gennem længere tid.
Der er flere små tiltag, du selv kan gøre, som hjælper på dine smerter:
Hvis du er meget plaget af slidgigt, kan de kroniske smerter føre til frustrationer og magtløshed. Vær åben overfor din læge. Tal eventuelt om muligheden for at blive henvist til en smerteklinik eller en psykolog. Der er også patientforeninger, hvor du kan møde andre i samme situation og dele erfaringer.