Q10 er hverken et vitamin eller mineral, men et hjælpestof eller co-enzym, som indgår i cellernes energifabrikker. Q10 er derfor vigtig i forbindelse med at danne energi i cellerne, og har også betydning for kroppens væv og organernes funktion og sundhed. Q10 fungerer desuden som en antioxidant, der beskytter kroppen mod de frie radikaler. De frie radikaler kan være skadelig overfor kroppens celler, og kommer for eksempel fra tobaksrøg og luftforurening.
Nogle undersøgelser har vist, at Q10 eventuelt kan forbedre symptomer og livskvalitet ved hjertesvigt. Årsagen er en øget produktion af energi i hjertemusklen og dermed en forbedret pumpefunktion. Der skal dog flere undersøgelser til.
Vi kan selv danne Q10 i kroppen, men vi får det meste tilført gennem kosten i tilstrækkelig mængde. Q10 findes i kød, fisk, spiseolier, nødder, bælgfrugter og visse kornprodukter. En gennemsnitlig dansker får dagligt omkring 10 mg Q10 gennem kosten. Det lader til, at kroppens lager af Q10 falder med alderen. Q10 fås som kosttilskud.
Kosttilskud med Q10 bør anvendes som beskrevet på produktet.
Q10 kan med fordel tages om morgenen, og bør tages i forbindelse med et måltid.
Der forekommer kun få eller ingen bivirkninger ved indtagelse af Q10. Der kan ved doser over 100 mg dagligt forekomme kvalme, mavesmerter og hovedpine.
Q10 skal anvendes med forsigtighed ved nedsat nyrefunktion. Vær også opmærksom på, at kosttilskud med Q10 kan hæmme den blodfortyndende effekt af blodfortyndende medicin. Du bør derfor ikke indtage Q10 kosttilskud, hvis du tager blodfortyndende medicin. Q10 øger risikoen for blødning under operation, og man bør derfor holde pause med Q10 kosttilskud før operation, helst 7-14 dage hvis muligt.