D-vitamin er et vitamin, som er vigtig for kroppens optagelse og regulering af kalk. D-vitamin fremmer optagelsen af kalk fra tarmen, og bidrager derved til at holde knoglerne stærke. D-vitamin har også en betydning for immunforsvaret.
D-vitamin dannes dels i huden, når huden bliver udsat for sollys om sommeren. Dels findes D-vitamin i æg, ost og især fed fisk som for eksempel makrel, sild og laks. Når D-vitamin indtages som kosttilskud, bør det indtages sammen med maden, da D-vitamin er fedtopløseligt og optages bedst sammen med fedt.
Fødevarestyrelsen anbefaler at alle voksne og børn fra 4 år indtager 5-10 mikrogram D-vitamin dagligt fra oktober til april, og børn under 4 år 10 mikrogram dagligt hele året. Ældre over 70 år anbefales 20 mikrogram D-vitamin dagligt hele året. Det skyldes at vi ikke får sollys nok i vintermånederne, og en undersøgelse har vist at hver 5. dansker som ikke tager D-vitamintilskud har D-vitaminmangel efter vinteren.
Vær opmærksom på, at man kan få for meget D-vitamin. Det er derfor en god idé at tale med lægen eller apoteket, hvis man påtænker at tage D-vitamin i højere dosis end anbefalet.