Bestil din blodtryksmåler online hos apotekeren.dk og få leveret direkte hjem til din dør. Vælg blandt apotekets bedste modeller fra fx. Omron, Seagull m.fl.
Først skal det nok forklares hvad et blodtryk er. Hvis man forestiller sig en haveslange, som man for eksempel vil vande hækken med, så er det nødvendigt at skrue godt op for vandet i hanen for at det kan sprøjte ud af slangen.
Hvis der nu er et hul på haveslangen, så vil der stå en stråle af vand ud gennem dette. Og alt efter om strålen er stor eller lille, så er det et mål for det tryk, som vandet passerer gennem haveslangen med. På samme måde kan man forestille sig blodårerne. Når hjertet pumper blod rundt i kroppen vil det give et tryk på blodårernes vægge. En blodtryksmåler kan være med til at belyse om dit blodtryk er i god form.
Vi har mange forskellige størrelser af blodårer i kroppen og derfor vil der også være forskelligt tryk på de forskellige størrelser blodkar. I små blodårer vil trykket for eksempel føles større end i en blodåre med en større diameter. Det tryk, som blodet yder mod blodårernes vægge, kaldes for blodtrykket. Man måler det typisk i mm Hg (som udtales millimeter kviksølv), som er en gammel måleenhed for tryk.
Ved en blodtryksmåling angives 2 tal. Det første tal kaldes det systoliske blodtryk og det andet tal kaldes det diastoliske blodtryk. Forskellen mellem de to tal skal være tilpas stort, gerne med 40-50 mm Hg imellem.
Det diastoliske blodtryk (det laveste tal) er det tryk, som det blod, der er i kroppen, yder mod blodkarrenes vægge. For at hjertet kan pumpe nyt blod rundt i kroppen er det nødvendigt at sende blod af sted med et tryk, der er større end det diastoliske. Typisk skal det gerne være 40-50 mm Hg større, som tidligere nævnt. Det systoliske blodtryk er et mål for dette tryk.
Når et blodtryk skal måles er det altså nødvendigt at se på 2 værdier. Disse 2 værdier kan måles ved hjælp af et blodtryksapparat. Der findes mange forskellige modeller på markedet, fx Microlife BP A 100, Microlife BP A 100 Plus, UA-767 Plus 30 og Omron M6 Komfort.
Alle de nævnte blodtryksapparater her er klinisk testede og godkendt.
Der er lidt forskel på hvordan de enkelte blodtryksapparater/blodtryksmålere måler blodtrykket – nogle gør det for eksempel via en stofbeklædt, oppustelig manchet på overarmen mens andre har en lignende manchet, som skal sættes på håndleddet. Uanset hvilken målemetode, man vælger, får man en værdi for sit blodtryk.
Den manchet, som sættes omkring for eksempel overarmen, bliver tilsluttet en trykmåler, et såkaldt manometer.
Når blodtryksapparatet startes, vil der blive blæst luft ind i manchetten på armen. Dette lufttryk gør, at pulsåren bliver afklemt. Langsomt vil luften blive lukket ud af manchetten og det bevirker, at trykket på pulsåren bliver mindre og mindre. Når trykket er så lille, at blodåren ikke længere bliver afklemt, vil blodet igen strømme gennem blodåren. Manometeret, den lille trykmåler, vil vise værdien for blodtrykket.
For yngre, raske mennesker i hvile ligger blodtrykket typisk på cirka 120/80 mm Hg. Med alderen bliver blodtrykket naturligt højere. Men kommer det op omkring 140/90 mm Hg, så har man forhøjet blodtryk. Heldigvis findes der mange behandlingsmuligheder for dette. Det kan derfor være en god ide, at have en blodtryksmåler, så du jævnligt kan tjekke hvis du er i tvivl.