Et stærkt immunforsvar beskytter dig
Immunforsvaret udgør kroppens naturlige forsvarsmekanisme, der reagerer på alt fra infektioner til fremmede celler. Når bakterier eller vira trænger ind i kroppen, forsøger immunforsvaret straks at bekæmpe truslen. Det komplekse system spiller en afgørende rolle i at beskytte dig mod sygdomme.
Styrk immunforsvaret med kosttilskud og vitaminer
Vitaminer og mineraler spiller en afgørende rolle i kroppens funktion og trivsel. Bestemte vitaminer og mineraler er særligt gavnlige for immunforsvaret:
Hvis du ønsker at forbedre dit immunforsvar med kosttilskud og vitaminer, kan du konsultere dit apotek for vejledning.
Tag dit kosttilskud med et måltid
Når du planlægger at tage kosttilskud og vitaminer, er det vigtigt at tænke på timingen for at sikre optimal virkning. En grundlæggende regel er at undgå at tage vitaminer på tom mave. Det anbefales at indtage dem efter et måltid, og det er en god idé at skylle dem ned med rigeligt vand.
Især vandopløselige vitaminer som B- og C-vitaminer bør fordeles over dagen eller tages i forbindelse med større måltider. Disse vitaminer har en tendens til at blive hurtigt udskilt gennem urinen, så en jævn fordeling sikrer en mere effektiv optagelse.
For optimal absorption af fedtopløselige vitaminer som D-, A- og E-vitamin kan det være hensigtsmæssigt at tage dem sammen med aftensmaden. Da dette måltid typisk indeholder mere fedt, hjælper det med at forbedre optagelsen af disse vitaminer.
Selvom mange foretrækker at tage vitaminpiller om morgenen i forbindelse med morgenmaden, er det ikke altid det rigtige tidspunkt, da kosten på dette tidspunkt ofte er relativt fedtfattig. At vælge et tidspunkt, hvor du har indtaget et større måltid, kan derfor være mere gavnligt for at sikre den bedste effekt af dine kosttilskud.
Derfor bliver du ofte forkølet om vinteren
Det kolde vejr skaber gunstige betingelser for, at vira kan overleve længere og sprede sig mere effektivt. Samtidig svækker kulden vores immunforsvar, hvilket gør vinteren til en periode, hvor forkølelser og influenza trives.
Forkølelse er primært forårsaget af rhinovirus, som trænger ind kroppen gennem celler i næseborene. I koldt vejr har rhinovirus større overlevelseschancer, fordi cellerne reagerer langsommere. Derudover opholder vi os mere indendørs om vinteren, hvilket øger smittefaren, da vira hænger længere i luften i lukkede rum.
Brems din forkølelse i opløbet
Symptomerne på forkølelse kommer gradvist over nogle timer eller dage. Du kan opleve den usikre følelse af, om det udvikler sig til en decideret forkølelse. Andre gange kan du hurtigt føle dig øm i halsen, begynde at snøfte og generelt føle dig utilpas. Uanset om forkølelsen rammer akut eller gradvist, er det en god idé at være forberedt med et hjemmeapotek.
Det kan være en fordel at have mundspray og sugetabletter på lager. Mundspray har dobbelt effekt, da den både stopper respiratoriske vira i de øvre luftveje og fugter slimhinderne i mund og svælg. Sugetabletter kan bruges mod forskellige forkølelsessymptomer og bør tages så snart de første tegn på forkølelse viser sig.
Lindring af forkølelse
Ud over mundspray, sugetabletter og hostesaft er en næsespray afgørende. En forkølelse kan blokere næsen og gøre det svært at trække vejret, især om natten. Med et par sprøjt fra en næsespray kan du opleve øjeblikkelig lettelse og genoprette nasal passage på få minutter. Husk altid at bruge næsesprayen i overensstemmelse med anvisningerne på indlægssedlen og i højst 10 dage.
Sådan undgår du at smitte andre
Forkølelse smitter nemt, hvilket gør det vanskeligt at undgå fuldstændigt. Med disse tre råd øger du dine chancer for at komme igennem forkølelsen uden at smitte andre: