Hensynet til mennesker og natur Se relaterede produkter

Hensynet til mennesker og natur

Økologisk, vegansk, miljørigtigt, bæredygtigt, den enkeltes sundhed? Det kan være rigtigt svært at navigere i udsagn som ’grønt’ og ’uden dit og dat’ i skønhedsprodukter. Er de nu også sande?

Det er her mærkerne/certificeringerne kommer dig til hjælp, så du ikke selv skal sætte dig ind i, hvad de enkelte ingredienser står for og ikke selv finde ud af hvilken virksomhed der producerer og under hvilke forhold.

Det er forskelligt, hvad vi hver især lægger vægt på. Derfor kan du herunder læse en kort beskrivelse af nogle af nogle udbredte mærker/certificeringer.

Svanemærket

Svanemærket er et sundt og miljøvenligt valg, hvis du leder efter kropspleje og hudpleje. Svanemærket er Danmarks officielle miljømærke, der sikrer, at produkterne er de mest miljøvenlige på markedet. Målet med mærkningen er, at miljøbelastningen fra produktionen skal mindskes mest muligt i hele produktets livscyklus. Der tages også hensyn til, hvordan det påvirker brugeren. Produkterne er fri for parabener og microplast og indeholder ikke stoffer, som er klassificeret som allergi-fremkaldende eller er på EU’s liste over hormonforstyrrende stoffer. Læs mere om Svanemærket.

Veganmærket

The Vegan Society certificeringen er en internationalt anerkendt certificering, som sikrer at produkter ikke indeholder animalske ingredienser, ingredienser, som ’lavet’ af dyr (bivoks, mælk, mm) eller testet på dyr. Denne Vegan-certificering kan gives til produkter indenfor kosmetik, mad, tøj, drikke, husholdningsartikler m.m. Læs mere om The Vegan Society.

Grøn kolbe A

Forbrugerrådet TÆNK tildeler kolber, A, B og C. A (Grøn kolbe) betyder, at produkterne kan være et godt valg, hvis du ønsker at undgå en række problematiske kemikalier og uønsket kemi. Har produktet B eller C er det muligt at tjekke hvilken ingrediens, som er årsagen, det kan f.eks. være æteriske olier, som har en smag eller funktion eller et stof som du måske mener er et problem.

TÆNK står bag appen "Kemiluppen", som du kan bruge til at scanne stregkoder på produkter for at se, hvilken kolbe de har og hvorfor. Læs mere om kolbemærkerne her.

ECOCERT COSMOS

Mærket findes som ’Naturel’ og ’Organic’. Mærkerne garanterer højt indhold af naturlige ingredienser og miljøvenlige produktions- og forarbejdningsproces. ECOCERT COSMOS ORGANIC har også et højt indhold af økologiske ingredienser. Derudover må produkterne ikke indeholde syntetisk parfume og farvestoffer. Emballagen skal derudover være genanvendelig. Læs mere om Cosmos.


Det kan selvfølgelig tage noget tid at sætte sig ind i mærkerne, og mærkerne dækker ikke over alle de hensyn, man kan ønske sig. Men, når man har valgt de mærker, som dækker over det man gerne vil have taget hensyn til, kan man nemt bruge dem som rettesnor, når man vælger et produkt.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen