Når hovedpinepillerne giver dig hovedpine Se relaterede produkter

Når hovedpinepillerne giver dig hovedpine

Lidt kan være godt, men mere er ikke nødvendigvis bedre: Smertestillende medicin kan give dig hovedpine, hvis du tager for meget. Det kaldes medicinoverforbrugshovedpine. Vi har et par råd til dig, så du undgår at havne i den situation.

De smertestillende piller i skabet er essentielle, hvis du f.eks. har menstruationssmerter eller hovedpine. Men det er de færreste, der er klar over, at pillerne kan gøre hovedpinen endnu værre, hvis de tages for ofte.

Højst 14 dage om måneden

– Det er forskelligt fra præparat til præparat, hvor tit de må tages, men for paracetamol og ibuprofen, der er de mest gængse smertestillende håndkøbslægemidler gælder det, at de må tages op til 14 dage om måneden. Det gælder dog kun, når man ikke kombinerer dem med andre smertestillende præparater, siger Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.

Det er vel at mærke antallet af dage, der gælder – ikke antallet af piller. Man kan altså ikke tage fire gange én pille i 28 dage og så regne med, at det svarer til fire gange to piller i 14 dage.

En hovedpinekalender kan hjælpe

Hvis du relativt ofte tager smertestillende medicin mod eksempelvis hovedpine, kan det være en god idé at lave en hovedpinekalender. Det kan være svært at huske, om det nu er tre elle fem dage siden, du sidst tog pillerne. Med en kalender har du et overblik, der kan forebygge overforbrug. Samtidig kan kalenderen måske give dig blik for årsagerne til din hovedpine, så du eventuelt kan finde alternativer til medicinen. En hovedpinekalender fås hos din læge, eller kan findes på nettet. Forebyggelse er altid at foretrække.

Løsningen er enkel – men ikke let

Hvis du først lider af medicinoverforbrugshovedpine, kan den være svært at komme af med. Den mest enkle behandling ligger lige for: Lad medicinen blive i skabet, når hovedet dunker. Find årsagerne til dine smerter og søg at tage hånd om dem i stedet for at symptombehandle med smertestillende medicin. Hvis dine smertestillende præparater er ordineret af lægen, skal du dog tale med hende eller ham først.

Men en simpel hovedpine kan ofte forebygges ved at holde pauser i arbejdet, og ved at undgå fastlåste arbejdsstillinger, undgå stress og drikke rigeligt med vand.

Medicinsanering

Den mest effektive behandling af medicinoverforbrugshovedpine er et totalt stop for al smertestillende medicin i to måneder. Det er den behandling, man blandt narkomaner kender som ”en kold tyrker”. Den kan give symptomer som svær hovedpine, hjertebanken, kvalme, rastløshed, nervøsitet, søvnbesvær og lavt blodtryk.

Behandlingen er hård – men effektfuld. Omkring 80 pct. af alle, der gennemgår en medicinsanering, vil fortsat være fri for et overforbrug efter det første år. For mange vil det desuden sænke antallet af hovedpinedage, ligesom styrken af hovedpinen vil falde.

Hvis du er i behandling med lægeordinerede smertestillende præparater og ønsker en medicinsanering eller ser tegn på overforbrug af medicin, bør du opsøge din læge.

 

Kilde: Magasinet Helse og Danmarks Apotekerforening.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen