Gode råd mod akutte smerter
Akutte smerter må ikke overhøres, men der er heller ingen grund til panik. Vi har samlet en række råd til, hvad du kan gøre, når kroppen pludselig gør ondt.
Har du pludselig fået hold i ryggen? Dunker hovedet? Eller har du fået smerter i maven? Der kan være mange årsager til akutte smerter, og alle mærker dem flere gange i livet. Det skyldes, at smerter er kroppens måde at advare os om skader og få os til at begrænse skadens omfang. Det kan være at fjerne hånden fra en varm gryde eller at tage en sten ud af skoen, som ellers ville lave gnavesår.
Nogle akutte smerter går måske hurtigt over, men hvis smerterne fortsætter, må du ikke ignorere dem. Her gælder det om først at identificere, om der kan være nogle årsager til, at du pludselig får ondt.
Hvis du pludselig får ondt i hovedet, kan det for eksempel være, at du ikke har fået nok væske i løbet af dagen, eller at du har siddet for meget indenfor og trænger til frisk luft. Akut ondt i ryggen kan være et tegn på en forkert bevægelse eller overanstrengelse under fysisk hårdt arbejde, og du bør derfor holde en pause fra arbejdet, så du ikke påfører dig selv skade.
Start med at se, om der er nogle enkelte ting, du kan gøre nu og her for at afhjælpe de akutte smerter.
Medicin kan lindre smerterne
Hvis der ikke er noget du selv kan gøre for at afhjælpe de akutte smerter, kan det være en god idé at mindske smerterne med medicin. Der findes mange forskellige typer af smertestillende håndkøbsmedicin, og hvad du skal bruge, afhænger helt enkelt af årsagen.
Overordnet kan medicin mod smerter inddeles i tre grupper. Svag medicin mod svage smerter, kraftig medicin mod stærke smerter og sekundær medicin mod smerter, der ikke umiddelbart kan behandles. Ved akutte smerter er det altid håndkøbsmedicin, som går i kategorien svag medicin, man vil anbefale til at starte med. Det gælder Paracetamol og NSAID (non-steroide anti-inflammatoriske midler).
Har du mavesår, for meget mavesyre eller hjerte- eller nyreproblemer, skal du rådføre dig hos din læge, før du tager medicin af typen NSAID. Nævn også altid på apoteket, hvis du har maveproblemer, inden du indtager medicinen.
Hvornår skal du opsøge lægen ved akutte smerter?
Hvis den smertestillende håndkøbsmedicin ikke hjælper, eller hvis smerten fortsætter de næste dage, bør du altid kontakte din læge.
Lægen vil undersøge, om der er sygdom eller skader, der kan være årsag til smerten. Ved stærk smerte kan der blive behov for at få ordineret stærkere smertestillende medicin fra lægen. Er du i tvivl om, hvad du skal gøre ved dine akutte smerter, kan du altid spørge på dit lokale apotek. De kan rådgive dig om at vælge det rette smertestillende præparat, hvornår du bør søge læge og om hvad du ellers kan gøre for dine smerter.
Kilder: apoteket.dk og netdoktor.dk