Husk mælkesyrebakterierne og få ro i maven Se relaterede produkter

Husk mælkesyrebakterierne og få ro i maven

Rigtig mange danskere lider af irritabel tyktarm, som kan forårsage forstoppelse, diarre og generelt ubehag i maven. Motion, rigelig væske, fiberholdig kost og et dagligt tilskud af mælkesyretabletter kan være med til at hjælpe dit mave-tarm-system tilbage på rette kurs.

Hvad er mælkesyrebakterier?

Maven indeholder millioner af bakterier, blandt andet mælkesyrebakterier, også kaldet probiotika, som defineres som nogle af de ”gode” bakterier i tarmen. Mælkesyrebakterier sænker pH-værdien i tarmen, så de skadelige bakterier svækkes, og floraen i mave-tarm-systemet opretholdes.

Døjer du med maveproblemer og oppustethed, kan det være en god idé at supplere op med ekstra mælkesyrebakterier enten gennem kosten eller som tilskud. Probiotika findes blandt andet i en række mejeriprodukter såsom yoghurt, a38 og surmælk. Du skal dog indtage relativt store mængder og gerne dagligt, hvis det skal have en gavnlig effekt. Derfor vælger mange at supplere op med et tilskud i tabletform, som findes som håndkøb på apoteket.

Mælkesyrebakterier og graviditet

Mange kvinder oplever under graviditeten en træg eller oppustet mave. Det kommer oftest som følge af ændrede kostvaner og indtagelse af kosttilskud som jern. Oppustet og træg mave kan være stærkt ubehageligt, og det anbefales derfor, at gravide følger de samme anvisninger som alle andre – altså fiberrig kost og et eventuelt tilskud af mælkesyrebakterier.

Når den gravide sørger for at opretholde en god balance i tarmsystemet, kommer det også babyen til gode, fordi fostret optager al sin næring gennem moderen. De gode bakterier fra probiotika bliver også givet videre og har en positiv effekt på den nyfødtes opbygning af bakterieflora. 

De vigtige kostfibre

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne får 25-35 gram kostfibre dagligt via kosten. Udover at forebygge en række livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type 2 diabetes og visse former for kræft, har kostfibre også en meget gavnlig effekt på en velbalanceret mave.

Kostfibre er et plantemateriale, der indtages gennem eksempelvis groft brød. En optimal kost skal indeholde både fordøjelige og ikke-fordøjelige kulhydrater samt fedt og protein. Kostfibre er ufordøjelige kulhydrater, der binder maden sammen og sørger for, at kroppen har den nødvendige tid til at trække næringsstofferne ud i blodbanen.

Gode kilder til kostfibre er blandt andet rugbrød, havregryn, fuldkornspasta, grove grøntsager som gulerødder og broccoli, bælgfrugter, bønner og frugt. Det skønnes, at de fleste danskere ikke får nok kostfibre gennem maden, og derfor anbefales det at supplere op med et tilskud af kostfibre.

>> Læs mere om tilskud af kostfibre her

Gode råd til god mavebalance

  • Spis groft, fiberrigt og fedtfattigt
  • Vær opmærksom på størrelsen af dine portioner
  • Undgå fint forarbejdede madvarer som eksempelvis hvidt brød, kager etc.
  • Dyrk motion mindst en halv time dagligt
  • Gå på toilettet, når du føler trang til det
  • Søg råd på apoteket, hos læge eller kostvejleder
  • Tag evt. et dagligt kosttilskud med kostfibre

Få råd på apoteket

På apoteket får du rådgivning af faguddannede medarbejdere, der er klar til at vejlede om mavebesvær, kostfibre og kosttilskud:

– Rigtig mange mennesker døjer med fordøjelsen, og vi får mange forespørgsler om netop det emne. Vi kan som oftest hjælpe med en god løsning til den enkelte. Mavebesvær kan have mange forskellige årsager, så vi sørger for at have en god dialog med hver enkelt kunde. Ud fra det kan vi så pege på en løsning og anbefale et af vores produkter på området, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek eller køb kosttilskud online her.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.videnskab.dk, www.sundhed.dk og www.altomkost.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen