Tarmen skal ind i varmen Se relaterede produkter

Tarmen skal ind i varmen

Selvom vi alle er udstyret med tarme og laver afføring, er det et af de større tabuer. Mere end hver femte har jævnligt problemer med maven, men det er sjældent noget, vi taler om. Det vil apoteket lave om på.

Har du styr på alle processer fra maden kommer ind i munden, til restproduktet ender i toilettet?

Givetvis ikke. For tarmene og afføringens transport er ikke noget, vi taler om. Du har sikkert hørt om 12-finger-, tynd-, tyk-, blind- og endetarm, men i hvilken rækkefølge kommer de, og hvilken funktion har de hver især? Pudsigt nok er de fleste ret uvidende om den ret væsentlige proces, som vi tilmed – hvis alt fungerer optimalt – ser produktet af hver eneste dag.

Det er tilmed en proces, der har en enorm betydning for din sundhed.

80 pct. af immunforsvaret er knyttet til tarmen, og den producerer lykkehormonet serotonin. Derfor er der god grund til at give tarmen opmærksomhed.

Tarmen fylder en fodboldbane

Tarmsystemet er et ca. otte meter langt rør: Tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen. Den øverste del af tyndtarmen kaldes tolvfingertarmen. Tarmrøret består af et utal af folder, så det samlede overfladeareal, hvis man kunne brede det ud, svarer til en hel fodboldbane. Den enorme overflade bidrager til, at tarmen kan optage næringsstoffer, suge væsker og salte ud i den relativt korte tid, føden passerer.

I tyndtarmen bliver de vigtigste næringsstoffer optaget gennem slimhinden. Resterne ender i tyktarmen, hvor væske og salte suges ud, så massen til sidst har en tilpas konsistens, presser på i endetarmen og giver dig besked om, at det er på tide at finde et toilet.

Tarmen har sit helt eget nervesystem, som stadig er lidt af et mysterium. En kirurg kan f.eks. klippe i en tarm, uden at det forårsager smerte. Men tanker og følelser påvirker til gengæld tarmen, og nervøsitet kan som bekendt være skyld i tynd mave.

Fungerer peristaltikken?

Det er væsentligt at holde øje med din tarms sundhed, og det er uhyre nemt. Du skal blot kigge i toilettet, når du har besørget. Hvis afføringen var hård og svær at komme af med, har du en eller anden grad af forstoppelse. Fiberholdig mad og masser af væske kan ofte afhjælpe den tilstand. Det samme kan motion, da bevægelse sætter gang i bevægelserne i tarmen, det, man med et lidt finere ord kalder peristaltikken.

Hvis afføringen er flydende, har du diarré. Det er ubehageligt, men i 95 pct. af tilfældene går det over af sig selv efter kort tid. Ved længerevarende diarré er væskebalancen ekstra vigtig at tage hånd om. Drik små portioner vand, hvor du har tilsat lidt salt, sukker eller saft. Men spis ellers helt normalt.

Hvis din diarré eller forstoppelse varer mere end én dag, kan der være hjælp at hente på apoteket. Der er både medicin og helt naturlige produkter til at hjælpe tarmene, når de har problemer med at omsætte den føde, du sender derned.

Få mere at vide på dit lokale apotek.

 

Her kan du købe kosttilskud til maven. 

 

Kilde: MagasinetHelse

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen