Forstoppelse hos børn Se relaterede produkter

Forstoppelse hos børn

Forstoppelse hos børn kan være udfordrende, og det kan påvirke både deres fysiske og følelsesmæssige velbefindende. Det bliver hurtigt en ond cirkel, fordi barnet bliver bange for at gå på toilettet, fordi det gør ondt. Barnet kæmper imod trangen til skulle på toilettet, og derfor hober der sig mere afføring op i tarmen, som over tid bliver hårdere og får sværere ved at passere. Det kræver opmærksomhed og en præventiv tilgang at bryde den onde cirkel.  

Symptomer på forstoppelse hos børn

Hvis du bliver opmærksom på, at dit barn viser symptomer på forstoppelse, er det i første omgang vigtigt, at du støtter barnet gennem udfordringerne, og at barnet trygt kan dele sine bekymringer og ubehag med dig. Det er afgørende at imødekomme barnets frygt for at gå på toilettet med en anerkendende tilgang og beroligende rutiner, for at bryde den onde cirkel.

Hyppigheden i afføringen

Forstoppelse kan påvirke barnets afføringsmønster, hvilket resulterer i færre og hårdere afføringer. Du bør holde øje med, hvor ofte dit barn går på toilettet, da ændringer i afføringshyppigheden kan være et tidligt tegn fordøjelsesproblemer. Forstoppelse kan også give tynde afføringer og afføring i bukserne, som barnet ikke har kontrol over, hvilket giver øget frustration og ubehag for barnet.

Smerter og ubehag under afføring

Et tydeligt tegn på forstoppelse er, at barnet sjældent har afføring, og når det sker, oplever barnet smerte. Det er en ubehagelig oplevelse at gå på toilettet, og det kan have en betydelig indvirkning på barnets velbefindende og daglige aktivitet.

Mavesmerter og oppustethed

Forstoppelse ledsages ofte af mavesmerter, træthed, nedsat appetit og måske ligefrem kvalme og opkast, hvilket kan gøre det vanskeligt for dit barn at føle sig komfortabel i hverdagen. 

Årsager til forstoppelse hos børn

Børn kan blive forstoppede, hvis ikke de får fibre eller væske nok. Hvis dit barn har en stillesiddende livsstil, kan det også resultere i forstoppelse. Nogle børn udvikler en modvilje mod at gå på toilettet, enten fordi de ikke giver sig tid eller holder igen af andre grunde. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvor ofte dit barn går på toilettet, så du kan adressere det, hvis der er sker ændringer.

Gode råd og tips, der kan virke mod forstoppelsen

Først og fremmest er det vigtigt, at du imødekommer barnets frygt for smerte og ubehag som er associeret med toiletbesøget. For at lindre og forebygge forstoppelsen er der nogle gode råd, der kan hjælpe dit barn godt på vej.

  • Gode toiletvaner: Påmind dit barn om at komme på toilettet. Du kan opfordre barnet til tage sig god tid og slappe af under toiletbesøgene. Det kan være en hjælp at sætte et stopur, så barnet ved, hvor længe der skal gå.
  • Fokus på fiberrig kost: Server grove kornprodukter, frugt og grøntsager for at sikre, at barnets mave får fibre at arbejde med, og afføringen får en blødere konsistens. Apoteket kan tilbyde fiberrige kosttilskud og give rådgivning om en ernæringsrig kost, der fremmer en sund fordøjelse.
  • Tilstrækkeligt væskeindtag: Sikr dig, at dit barn får tilstrækkeligt væske dagligt. Et barn på 20 kg bør under normale omstændigheder drikke omkring 1,5 liter væske dagligt. Væsken bidrager til at opretholde tarmenes hydrering og letter passagen.
  • Jævnlig motion: Hjælp dit barn med at være mere aktiv. Regelmæssig motion er en effektiv metode til at stimulere fordøjelsessystemet. Aktivitet sætter gang i tarmbevægelserne, hvilket hjælper mod forstoppelse. Motion kan også være lege, der i forvejen er en del af barnets hverdag.
  • Hold igen med mejeriprodukterne: Nogle børn drikker rigtig meget mælk, hvilket kan bidrage til forstoppelse. Det kan hjælpe at udskifte mælken med vand.

 

Det er vigtigt at tilpasse rådene til dit barns behov og situation. Hvis du er bekymret for dit barns fordøjelse eller oplever gentagne episoder med forstoppelse, bør du søge rådgivning hos lægen.

Behandlingsmuligheder og hjælp fra apoteket

Når dit barn er forstoppet, er der hjælp at hente på apoteket. Ofte kan det være en god idé at introducere milde afføringsmidler i en periode for at lindre forstoppelsen. Det kan være blødgørende afføringsmidler med Laktulose eller Lacrofarm, der holder på væsken i tarmen. Det kan også være stimulerende afføringsmidler, der giver flere tarmbevægelser. Det er vigtigt, at du konsulterer en sundhedsprofessionel for at få anbefalinger og korrekte doseringsanvisninger baseret på dit barns alder og behov. Ved at kombinere afføringsmidlet med gode, faste toiletvaner, vil du formentligt i løbet af kort tid se en bedring.

Varigheden af forstoppelse kan variere afhængigt af årsagerne, behandlingen og individuelle faktorer. I de fleste tilfælde er forstoppelsen heldigvis kortvarig og kan lindres med ændringer i kosten og livsstilen. Forstoppelse varer typisk mellem et par dage til en uge. Hvis forstoppelsen fortsætter eller gentages, kan det være nødvendigt at søge hjælp hos lægen for en mere grundig evaluering og behandling.

Forstoppelse er ikke ualmindeligt blandt børn, og det påvirker børn i alle aldre. 20 % af alle børn i alderen 4-18 år har haft tilfælde af forstoppelse. Heldigvis oplever de fleste børn kun forstoppelse i en kort periode. Årsagerne til forstoppelse er forskellige og kan være på grund af kost og livsstil, medicinske bivirkninger eller psykiske faktorer.

Ja, forstoppelse hos børn kan i mange tilfælde forebygges ved at implementere sunde kost- og livsstilsvaner.

Kilder: apoteket.dk, sundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen