Hudpleje til ældre Se relaterede produkter

Hudpleje til ældre

Når du bliver ældre, kan det ses på din hud, som bliver mere tør, tynd og rynket. Du kan ikke bremse hudens aldringsproces, men med de rette vitaminer, mineraler og plejeprodukter, kan du forlænge din huds vitalitet og fasthed.

Når vi ældes, kan det først og fremmest ses på vores hud. Den bliver tyndere, mere tør og har sværere ved at danne nye hudceller. Derudover får vi gradvist flere rynker, oftest først på hænderne og i ansigtet, områder der har været mest eksponeret for solens stråler gennem et langt liv. Mange vil også få leverpletter, kaldet alderdomspletter, som påvirkning på solens stråler.

Rynker viser et levet liv, og det er et uundgåeligt aldringstegn, vi alle sammen vil opleve før eller siden. Du kan ikke bremse processen, men hvis du passer godt på din hud, kan du måske forsinke hudens aldringstegn betragteligt.

>> Læs mere om hudens aldring her

Solen fremskynder hudens aldringsproces

Hudens største fjende er solens stråler og ved at udsætte din hud ubeskyttet for solens UVA- og UVB-stråler, fremskynder du hudens aldringsproces betragteligt. Strålerne gør din hud mere slap og rynket, og det er også derfor, at de første aldringstegn oftest viser sig på de områder, der har været mest udsat for solen stråler. Derudover øger du risikoen for hudkræft ved at opholde dig i solens stråler, når de er stærkest midt på dagen.

Det betyder dog ikke, at du skal holde dig indendørs eller helt undgå solens stråler. For netop lyset er hovedkilde til vores naturlige optag af det vigtige D-vitamin. Det er afgørende for vores krops evne til at optage kalk, så vi mindsker risikoen for udvikling af knogleskørhed. 

Når du bevæger dig ud i solen, er det dog vigtigt, du beskytter din hud med solcreme. Er du i tvivl, så spørg på apoteket, eller læs mere om beskyttelse mod solens stråler her

Gode plejeprodukter til moden hud

Når vi ældes, falder vores kollagen-produktion betydeligt. Kollagen er ét af vores vigtigste proteiner og gør blandt andet, at huden er glat, elastisk og fast. Når produktionen falder, bliver vores hud tilsvarende mere slap og rynket. Derfor kan det være en god idé at tage et dagligt tilskud af kollagen, hvis du ønsker at holde huden spændstig.

Huden bliver også mere tør og porøs, når vi bliver ældre. Det gør, at den lettere sprækker, hvilket kan være meget smertefuldt. Derfor er det vigtigt, at du smører din hud dagligt i en god creme, eksempelvis en lotion eller en fedtcreme, hvis huden er ekstra tør.

>> Køb hudpleje-produkter på apotekerens webshop her

Går du med makeup, kan det være en idé at vælge produkter, der egner sig særligt til moden hud. Derudover er et godt råd at vælge en lysere foundation til ældre hud, da det får din hud til at se friskere ud.

Vitaminer og mineraler

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle personer over 70 år samt beboere på plejecentre dagligt indtager 20 mikrogram D-vitamin og 800-1000 mg calcium hele året. Årsagen er, at moden hud ikke længere er så god til at danne D-vitamin, og nyrerne ikke er gode nok til at optage det.

Når det kommer til din hud, har flere vitaminer vist sig gavnlige. A-vitamin hjælper på tør hud og minimerer rynker, og det finder du i fisk, mejeriprodukter og æg, samt grove grøntsager. C-vitamin hjælper din krop med at producere kollagen, og E-vitamin menes at have en gavnlig effekt på alderspletter og rynker. E-vitamin findes i blandt andet fuldkorn, mandler, fede mælkeprodukter og planteolier.

Er det svært at spise sig til dit vitaminbehov, kan det være en god idé at få det dækket med en multivitaminpille. Er du i tvivl, så spørg på apoteket.  

Kilder: sundhed.dk, sundhedsstyrelsen, netdoktor, videnskab.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen