Beskyt vinterhuden mod den skarpe sol Se relaterede produkter

Beskyt vinterhuden mod den skarpe sol

Er du én af de danskere, der tæller ned til en forestående skiferie eller måske en vinterchartertur sydpå? Så er det vigtigt, at du husker at beskytte din blege vinterhud ekstra grundigt mod solens skarpe stråler. Det samme gør sig gældende, når den danske forårssol snart kigger frem for alvor.

Gensynsglæden er for manges vedkommende stort, når vi efter den lange, mørke vinter endelig mærker solens varme stråler i ansigtet og på kroppen. Efter flere måneder indenfor er det dog vigtigt, at du beskytter din hud ekstra godt, så du ikke bliver forbrændt.

Den blege vinterhud er særlig sårbar, fordi den endnu ikke har opbygget de beskyttende farvepigmenter, vi får fra solens UVA-stråler. Pigmenterne kommer helt automatisk i løbet af foråret og den tidlige sommer, men når vi mangler dem, skal huden beskyttes af et godt lag solcreme, så du undgår en farlig og generede forbrænding.

Sådan beskytter du dig

Det er nemt at tro, at temperaturen er afgørende for, hvorvidt vi skal have solcreme eller ej. Men varmegraderne har ingen betydning i den sammenhæng. Det har derimod UV-indekset, og en god huskeregel er, at når indekset er over 3, bør du bruge solcreme.

I Danmark er UV-indekset på 1 om vinteren, og det betyder, at du som udgangspunkt ikke behøver at beskytte din hud med solfaktor i de mørke måneder, heller ikke når solen kigger frem. Det skal du dog fra april til september måned i tidsrummet mellem kl. 12-15, og det kan måske godt komme bag på nogen, at solcreme er nødvendigt allerede fra det tidlige forår.

>> Se udvalget af solcremer

Er du én af de mange danskere, der skal på skiferie, skal du være ekstra forsigtig med den blege vinterhud. UV-strålerne bliver nemlig stærkere, jo højere du bevæger dig op i bjergene, ligesom at sne er med til at forstærke strålerne. Derfor er det meget vigtigt, at du husker solcremen på skituren og gerne en faktor 30 eller derover.

Solen giver os D-vitamin

Det er for mange attraktivt at være solbrændt, fordi det giver huden en sund glød. Derfor kan det være fristende at lempe lidt på faktorgraden for at fremskynde farveprocessen.

Du skal dog tage solforbrændinger meget alvorligt. Udover at give rynker og ælde din hud før tid, øger det også risikoen for hud- og modermærkekræft markant. Derfor er det vigtigt, at du retter dig efter anbefalingerne, hvis du gerne vil passe godt på dig selv og din hud.

Dermed ikke sagt, at du helt skal holde dig væk fra solen. De varme stråler er nemlig nødvendige for os, og solen er eksempelvis vores primære kilde til D-vitamin, som er særligt vigtigt for vores knogler, muskler og immunforsvar.

>> Læs mere om vitaminer fra solen her

Nødhjælp til tør vinterhud

Mens du ikke behøver at bruge solcreme under hjemlige himmelstrøg i den kolde og mørke tid, er det vigtigt, at du beskytter din vinterhud med en god fed creme, særligt om vinteren. Vores hud er ekstra udsat, når temperaturen falder, og mange af os oplever en tør hud, der lettere sprækker.

Er du en af de mange danskere, der er plaget af tør hud, kan det være en god idé at bruge en fugtighedscreme, creme eller salve med en høj fedtprocent, særligt i ansigtet og på hænderne. De områder er nemlig ekstra udsatte og ofte ikke dækket af tøj, når vi bevæger os ud i den kolde vind.

Er du i tvivl om fugtigheds-, ansigtscreme eller solfaktor, er du altid velkommen til at søge råd og vejledning på dit lokale apotek. Vi står klar til at hjælpe dig.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse, netdoktor.dk, Forbrugerrådet Tænk.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen