Se relaterede produkter

Eksem og hudpleje

Huden er dit største organ, og den er med til at sikre et stabilt indre miljø i din krop, når du påvirkes af varme, kulde, solstråler og bakterier. Pas derfor godt på din hud - ikke mindst hvis du lider af eksem.

Eksem og andre hudsygdomme kan gøre, at din huds naturlige beskyttelse ikke fungerer optimalt. Sygdomme i huden kan også føre til forringet livskvalitet. Eksem kan både genere ved at klø meget og ved at sidde synlige steder på kroppen - for eksempel på hænderne og i ansigtet. Det kan derfor have stor betydning for den sociale kontakt og livskvaliteten, at eksem er velbehandlet.

Hvis du lider af eksem, mangler din hud fedtstoffer. Derved fordamper der mere vand fra huden end normalt. Huden bliver tør, sart og mere modtagelig over for ydre påvirkninger som varme, kulde og vand. Når din hud er tør og kløende, kommer du let til at kradse hul, så der kommer sår og nogle gange en infektion. Den vigtigste forebyggende behandling af eksem er derfor at undgå udtørring af huden ved at smøre med fugtighedscremer.

Cremer med steroid

Ud over fugtighedscremer er det ofte nødvendigt at supplere med lægemidler. Cremer med et steroid er det typiske førstevalg til behandling af eksem. De hæmmer eksemreaktionen i huden og findes i forskellige styrker og former.

Til meget tør og skællende eksem anvendes en salve, da denne har den højeste fedtprocent. Til eksem i hovedbunden anvendes som regel en gel eller et flydende produkt, som er lettere at fordele i hovedbunden og ikke fedter. Steroidcremens styrke afhænger af personens alder, og hvor på kroppen eksemen sidder. Til behandling i ansigtet og til børn vælges de mildeste styrker (I og II). På kroppen kan de mellemstærke (III og IV) anvendes. Styrke II, III og IV kræver en recept fra lægen, hvorimod den mildeste styrke I kan købes i håndkøb på apoteket.

Nogle har en frygt for bivirkninger ved behandling med steroidcremer og følger derfor ikke den vejledning, de har fået hos lægen. Frygten er ubegrundet og har desværre den følge, at eksemen ikke bliver behandlet til bunds og risikerer at blusse op igen. Du bør derfor følge lægens anvisning. Når du gør det, er risikoen for bivirkninger meget lille. Steroidcreme skal påsmøres i et tyndt lag 1-2 gange dagligt, og kun der hvor der er eksem. Behandlingen varer som regel 1-2 uger, hvorefter du trapper ned til at smøre 2-3 gange ugentligt i 3-6 uger. Hvis det er muligt skal du herefter helst holde pause i behandlingen.

Pas på huden hver dag

Du kan selv gøre rigtig meget for at holde huden sund og eksemen nede. Beskyt huden med en god fugtighedscreme og brug handsker, når du færdes ude i koldt vejr. Kulde kan forværre eksem og specielt hænderne er følsomme over for kulde. Undgå tøj, der kradser eller irriterer huden, som for eksempel uld og visse kunststoffer. Bomuldstøj er mere behageligt og kan mindske kløen.

Det er vigtigt, at du vasker huden hver dag for at fjerne bakterier og forebygge betændelse. Når du tager bad, skal vandet ikke være for varmt, da dette udtørrer huden. Du kan bruge en mild sæbe uden parfume eller en sæbefri vaskecreme. Efter badet skal du smøre kroppen ind i en fugtighedscreme. Gør det senest fem minutter efter badet, for så kan din hud holde på fugten fra badet. Brug i det hele taget fugtighedscreme hver dag og gerne flere gange dagligt.

På dit apotek kan vi hjælpe dig med at finde en velegnet creme til hud med eksem.

Når du køber creme, så vær opmærksom på, at:

  • Cremen skal være så fed som muligt, da hud med eksem mangler fedtstoffer
  • Cremen bør være uden parfume, da parfume kan irritere huden og give allergi
  • Cremen bør have så få indholdsstoffer som muligt

Spørg bare os om steroidcreme

Steroidcreme kaldes også hormoncreme eller kortisoncreme og bruges blandt andet til behandling af eksem. Det er vigtigt at bruge den korrekt:

  • Dup cremen på området med eksem. Smør derefter cremen jævnt ud
  • Smør kun cremen på de angrebne hudområder
  • Vask fingrene, når du er færdig med indsmøringen
  • Undgå daglig behandling med steroidcreme gennem længere tid, da det kan gøre huden tynd. Følg dog altid lægens anvisning
  • Smør tidligst huden med fugtighedscreme en halv time efter, du har smurt med steroidcreme. Det er vigtigt, at steroidcremen får tid til at trænge godt ind
  • Husk at trappe behandlingen ned, før du stopper helt

 

 

 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen