Har du sart hud på følsomme steder? Se relaterede produkter

Har du sart hud på følsomme steder?

Sart hud med svie, kløe og hudløshed kan opstå ved traditionel vask med vand og sæbe. Sæbevask udtørrer huden og mindsker barrierefunktionen samt hudens evne til at modstå perioder med ekstra belastning. Intimprodukter kan rense den sarte hud skånsomt, tilføre fugt og genoprette den overbelastede hud.

Hudens funktion

Med en overflade på ca. to kvadratmeter er huden kroppens største organ*. Huden beskytter os mod varme, kulde, stråling, kemiske stoffer og mikroorganismer. Den regulerer vores kropstemperatur, beskytter mod fordampning og opsugning af væske. Huden er også et vigtigt sanseorgan, når vi føler, mærker smerter og tryk ude fra.

Hudens opbygning

Huden består grundlæggende af tre lag, nemlig overhud, læderhud og underhud. Alle de underliggende lag er beskyttet af hudbarrieren øverst. Huden er en levende organisme, hvor der hele tiden dannes nye hudceller, som kontinuerligt bevæger sig fra det ene lag til det næste for til sidst at blive afstødt som døde hudceller.

Vigtige fedtstoffer

Nedsat hudbarriere øger risikoen for mikroskopiske revner i huden. Dette giver øget fordampning, tør hud, kløe og yderligere ødelæggelse af huden. Hudcellerne ligger populært sagt som "perler på en snor" og er forbundet med fedtstoffer. Hvis disse mangler, trænger fugten nemmere ud, og udtørringen danner skel og revner.

Sarte barnenumser

Både børn og voksne kan opleve sart, sårbar og irriteret hud på udsatte steder. Hos småbørn er det ofte numsen, der bliver rød og irriteret – enten i form af en fugtig ble, manglende hygiejne ved toiletbesøg eller hvis de har børneorm. Dette kan føre til svamp eller bakterieinfektion i et meget følsomt område på kroppen.

Udsatte områder hos voksne

Sart hud opstår i stort omfang hos voksne i forskellige situationer, hvor huden reagerer på en ydre eller indre belastning. Det kan fx være i forbindelse med sport, stramtsiddende tøj, hudfolder som under brysterne, ved graviditet eller ved sygdomme som inkontinens, forstoppelse, diarré og hæmorider.

Sart hud kan undgås

Hvis din hud er irriteret og øm, er det altid en god idé at give den ekstra omsorg. Det gøres ved fx at undgå overdreven vask med vand og sæbe, vælge mere løstsiddende tøj, beskytte huden mod stærk sol, drikke rigeligt med vand og tilmed undgå make-up og parfumerede cremer, der kan irritere huden. Sart hud kan også forebygges med særlige intimprodukter fra apoteket, der kan beskytte, vaske, rense og pleje den udsatte hud:

– Pleje af huden er nødvendig, hvis man vil genskabe og opretholde hudens naturlige smidighed og fugtighed. God hudpleje er med til at holde huden i balance, så den fortsat har en god barrierefunktion. Det handler i høj grad om at vælge de rette intimprodukter med det rette fedtindhold, og produkter som ikke indeholder de duft- og farvestoffer, der kan være med til at give irritabel hud, udtaler apotekspersonalet.

Alt til hudpleje på apoteket

På apoteket kan du altid hente gode råd, og du kan få vejledning i at vælge de rette hudplejeprodukter, der passer til din hudtype og situation:

– På apoteket tilbyder vi en bred vifte af gode intimprodukter, der kan rense, pleje og give fugt til den sarte hud. Vi rådgiver ud fra kundens situation og spørger ind til årsagen til problemet. Sammen finder vi en god løsning og vælger et eller flere intimprodukter, der forhåbentligt kan fjerne generne, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod sart hud

  • Undgå overdreven brug af vand og sæbe, rengøringsmidler mv.
  • Vælg løstsiddende tøj
  • Vælg sæbe, shampoo og cremer med hudvenlig pH-værdi
  • Undgå produkter der irriterer huden
  • Brug ekstra fede, plejende cremer om efteråret
  • Udsæt ikke huden for stærkt sollys
  • Drik rigeligt vand i løbet af dagen

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk og www.sundhed.dk

*Se artiklen "Hudens opbygning og funktion" af læge Rune Sort på www.sundhedsguiden.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen