Se relaterede produkter

Pleje til vintertrætte fødder

Vinter, kulde, sne og frost kan være en hård omgang for vores fødder. Om vinteren pakker vi fødderne ind i varme sokker og tætsluttende støvler, så fødderne kan have svært ved at ånde. I deres vinterhi bliver fødderne i stedet overophedede og mast nede i det varme fodtøj.

For mange medfører denne overlast hård eller tør hud, nedgroede negle, hælrevner, fugtige fødder, svamp og tryk på negle og knogler. Hvis man ikke er opmærksom på disse skavanker, kan det nemt skabe fysisk ubehag i fødderne, der kan forplante sig til resten af kroppen.

Pas på dine fødder

Fødderne er fundamentet for hele vores krop. Et gennemsnitsmenneske tager mellem 8.000-10.000 skridt om dagen, hvilket gennem livet bliver til 180.000 km[1]. Derfor er det på alle måder en god sundhedsmæssig investering at holde et vågent øje med fødderne og reagere i tide, når man opdager de første spæde tegn på ubehaget.

– Fodpleje i vintertiden er et vigtigt indsatsområde, som bør tages lige så alvorligt som eksempelvis hudpleje i ansigtet og på hænderne. Fødderne er ekstra belastede i vintertiden, da de tager imod stød og tryk, hver gang vi tager et skridt og samtidig er godt opvarmede nede i støvlerne en hel dag, udtaler apotekspersonalet.

Fugtighedsniveauet i huden risikerer at blive skadet, når fødderne udsættes for temperaturskift fra kold til varm. Det kan udtørre fodsålerne og føre til revnede hæle. Det kan være fristende at opvarme fødderne ved en radiator eller en brændeovn, men dette udtørrer blot huden endnu mere.

[1]Se artiklen ”Ømme fødder overskygger alt” på www.netdoktor.dk (sidst opdateret 26. marts 2015).

Fugt til fødderne

Daglig brug af en fugtgivende fodcreme er en væsentlig del af en god rutine med fødderne i vintertiden. Det kan forebygge ophobning af hård hud og revner i hælene. Et fodbad med fodbadeolie virker også himmelsk, og er med til at sikre dine fødder den nødvendige fugtbalance.

En del af den gode fodhygiejne er at fjerne hård hud med regelmæssige mellemrum. Her kan man bruge en fodfil eller en fodhøvl til meget hård hud på hælene. Ved at klippe fodneglene lige over undgår man nedgroede negle, og en pimpsten fra apoteket kan også være med til at slibe de døde hudceller væk.

Som diabetiker skal du være ekstra opmærksom på dine fødder, da følesansen i fødderne ofte vil være nedsat, så du ikke kan mærke eventuelle ændringer. Derfor er det vigtigt at tjekke fødderne dagligt og sikre sig en god vejledning hos en fodlæge, hvis der opstår synlige forandringer.

Gå på apoteket

På apoteket kan du altid få gode råd, vejledning og relevante produkter til dine vintertrætte fødder:

– Vi tilbyder et stort udvalg af relevante plejeprodukter til fødderne. Om vinteren har vi et ekstra stort udvalg af hudplejeprodukter med højt fedtindhold og masser af velvære til fødderne. Vi byder også på diverse fodbadeprodukter, fodfile, pimpsten, neglesakse og andet godt til dine fødder. Vi giver gode råd og vejledning med på vejen, så dine fødder ikke lider overlast i løbet af vinteren, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd til vintertrætte fødder

  • Hold øje med dine fødder dagligt og vær opmærksom på forandringer i farve, tekstur og udseende.
  • Sørg for god fodhygiejne ved at vaske fødderne og tørre dem grundigt bagefter.
  • Brug en fodcreme til at fjerne hård hud og fugt huden med en fed fodcreme.
  • Køb sko i den rette størrelse, så de ikke trykker mod fødderne.
  • Gør dine fødder ondt i et stykke tid, så gå til lægen.
  • Klip tåneglene lige over for at undgå nedgroede negle.
  • Vær ekstra opmærksom på fødderne, hvis du er diabetiker. Tjek dem dagligt og søg vejledning hos en fodlæge ved forandringer.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedslex.dk, www.altomfoden.dk og www.onlinelaege.com.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen