Sådan undgår din teenager parfumeallergi Se relaterede produkter

Sådan undgår din teenager parfumeallergi

Parfumeallergi er blevet et stigende problem herhjemme, og en undersøgelse fra Miljøstyrelsen blandt teenagere mellem 13-16 år viser, at 30% af de unge har oplevet allergiske reaktioner ved brug af hårfarve, kosmetik og parfumerede plejeprodukter som eksempelvis deodorant eller bodylotion[1].

Det står højt på ønskelisten hos de unge at være velplejede og velduftende hver dag. Det daglige forbrug af kropsplejeprodukter hænger ifølge eksperterne sammen med de unges identitetsdannelse. Imidlertid er det en udfordring, at mange udvikler en parfumeallergi i teenageårene, da den typisk vil følge dem hele livet.

Parfumeallergi er en af kroppens forsvarsmekanismer[2]. Immunsystemet tror fejlagtigt at parfumestofferne er farlige. Hudcellerne reagerer ved at sende det påførte parfumestof videre til lymfeknuderne, som udsender stoffer, der kan føre til en allergisk reaktion og dermed kløende udslæt, knopper og blærer.

 

[1]Se webartiklen ”30 procent af de unge har parfumeallergiske reaktioner”, samvirke.dk, den 10. maj 2011.

[2]Se webartiklen ”Sådan undgår du parfumeallergi” på www.videnskab.dk (30. marts 2019).

Hold øje med deodoranten

Deodoranter er den hyppigste årsag til parfumeallergi. Traditionelt har der været brugt mange allergifremkaldende parfumestoffer i deodoranter, og tilmed anvendes disse på daglig basis på et følsomt hudområde. Risikoen for allergi øges, da mange samtidig barberer sig i armhulen, og dermed eksponerer huden for parfumestofferne.

– Det er en god idé at fokusere på forbruget af parfumerede plejeprodukter. Hvis din teenager har fået allergiske reaktioner fra fx deodorant, shampoo eller bodylotion, bør man som forældre tage en snak med den unge. Det gælder om at grundlægge nogle gode vaner til senere i livet og et godt sted at starte, er de parfumefrie og deklarerede produkter, udtaler apotekspersonalet.

Tusindvis af stoffer

Det er et større detektivarbejde at finde ud af præcist hvilket eller hvilke parfume-stoffer, man eventuelt er allergisk over for. Det skønnes, at der findes mindst 3.000 forskellige parfumestoffer i handlen, og indtil nu har forskerne kun kortlagt 26 kendte parfumestoffer, der påviseligt kan give parfumeallergi, og derfor skal deklareres.

De store ”syndere” i forhold til parfumeallergi er de mange personlige plejeprodukter, der er i direkte kontakt med vores hud. Imidlertid findes der også allergifremkaldende parfume i andre produkter som eksempelvis vaskepulver, skyllemiddel, luftfriskere rengøringsmidler og sågar tandpasta, der også kan medføre allergiske reaktioner.

Spørg apotekspersonalet eller kig efter deklarationen ”parfumefri” på produktet eller vælg produkter med Astma-Allergi Danmarks blå krans eller AllergyCertified, der garanterer et parfumefrit produkt. Mange Svanemærkede hudplejeprodukter er ligeledes parfumefri og må blandt andet ikke indeholde parabener og hormonforstyrrende stoffer, der figurerer på EU’s liste over skadelige indholdsstoffer.

Tag på apoteket

Hent gode råd og vejledning om parfumeallergi på apoteket, der tilbyder en bred vifte af parfumefrie plejeprodukter. Her står faguddannet personale klar til at fortælle mere om allergi, indholdsstoffer og brugen af parfumefrie produkter.

– På apoteket tilbyder vi et bredt udvalg af parfumefrie plejeprodukter til hverdagens personlige hygiejne. Selvom de er fremstillet uden parfume og parabener, er de både nærende, plejende og efterlader huden ren og sund. Der kommer løbende nye produkter på markedet, og vi har altid et opdateret udvalg i kategorien – uanset om det gælder deodoranter, bodylotion, shampoo, renseprodukter eller lignende, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod parfumeallergi

  • Brug så mange parfumefri produkter som muligt
  • Tal med dine teenagere om parfumerede plejemidler og produkter
  • Hvis du gerne vil bruge parfume; kom det gerne uden på tøjet i stedet for på huden. Herved undgås hudkontakt.
  • Vær opmærksom på, at naturprodukter ofte er de mest allergifremkaldende
  • Søg læge/specialist i hudsygdomme for at få undersøgt parfumeallergien
  • Vælg produkter med Astma-Allergi Danmarks blå krans, AllergyCertified eller Svanemærket

Kilder: www.netdoktor.dk, www.videncenterforallergi.dk, www.mst.dk og www.astma-allergi.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen