Stop børneorm med medicin og god hygiejne Se relaterede produkter

Stop børneorm med medicin og god hygiejne

”Moar, det klør i numsen!” Hvis dit barn udbryder dette, er det en god idé at tjekke dit barns afføring. Kløen kan nemlig være tegn på børneorm – en ormeinfektion i tarmene, som nemt kan smitte, hvis det ikke behandles hurtigt.

Børneorm klør ofte ved endetarmens åbning om aftenen eller natten – da ormene typisk er aktive, når det er mørkt og varmt. Du kan spotte ormene i endetarmsåbningen eller i barnets afføring. De er gulhvide, cirka en centimeter lange og tynde som sytråd.

Stop smitten med god hygiejne

Hvis du vil ormene til livs, er det bedste værn god hygiejne. Børneorm smitter nemlig gennem æggene, som bliver udskilt fra endetarmen. Hvis endetarmen kommer i berøring med håndklæder eller sengetøj, eller barnet klør sig og rør ved andre personer eller ting, kan æggene sprede sig. Hvis fingre kommer i berøring med æggene, og de derefter kommer i munden, ender æggene i tarmen, hvor ormene bliver til.

Derfor kan man udover at smitte andre også smitte sig selv igen og igen.

For at undgå smittespredning, bør det smittede barn – men også resten af husstanden – vaske hænder grundigt. Især efter toiletbesøg og før måltider. Klip neglene og hold dem rene. Du kan for eksempel skrubbe med en børste, så der ikke samles æg under neglene. Det er også en god idé at vaske sengetøj, nattøj, undertøj og håndklæder hyppigt.

Husk at orientere skole og andre institutioner, hvis dit barn er smittet, så lærer, pædagoger og forældre kan sætte ind for at undgå smitte til andre børn. Men hold dit barn hjemme, indtil ormen er behandlet.

Hele husstanden skal behandles

God hygiejne kan dog kun bremse smitten – men ikke eliminere ormeinfektionen. I stedet skal sygdommen behandles med medicin, som dræber ormene – men ikke æggene. Derfor skal behandlingen gentages for at få de sidste orm med, når æggene er klækket. Medicin mod børneorm er på recept, så du bør derfor kontakte din læge.

Det er dog ikke kun det smittede barn, der skal behandles. Hele husstanden skal have medicin – også selvom man ikke har symptomer.

Det er vigtigt at følge vejledningen for den specifikke medicin nøje for at komme ormene til livs. Læs indlægssedlen grundigt og forhør dig på dit apotek, hvordan du anvender medicinen korrekt.

Efter første behandling, kan dit barn komme i institution igen. Er barnet stadig generet, når behandlingen er overstået, bør du opsøge din læge.

 

Sådan slipper du af med børneorm

  • Børneorm behandles med medicin i form af tabletter eller flydende form. Hele husstanden skal behandles på samme tid – også selvom, man ikke har symptomer.
  • Husk, at behandlingen skal gentages, da medicinen kun dræber ormene og ikke æggene. Læs mere på indlægssedlen eller spørg på apoteket.
  • Vask hænderne grundigt efter toiletbesøg og før alle måltider.
  • Hold neglene korte og rene, så der ikke samler sig æg under neglene.
  • Vask med vand omkring endetarmsåbningen hver morgen – husk at vaske hænderne grundigt bagefter.
  • Skift sengetøj, håndklæder og undertøj ofte og vask det på kogevask – minimum 60 grader.
  • Vask alt legetøj grundigt, hver gang dit barn har leget med det.

 

Kilde: magasinethelse.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen