Mad med D-vitamin
Din krop har brug for sunde vaner, for at få kalk og D-vitamin nok. Hold øje med, om din kost og livsstil dækker behovet.
Kalk og D-vitamin er sammen vigtigt for knoglernes vækst og vedligeholdelse. Det daglige kalkbehov er på 1000-1200 mg for voksne. Skal maden dække dette, skal du for eksempel have ¾ liter mælk/mælkeprodukt, 2-3 tykke skiver ost og godt med kalkholdige fødevarer.
For børn på 1-10 år er kalkbehovet på 600-900 mg. Det får de gennem en ½ liter mælk/mælkeprodukt og 1-2 skiver ost. Kalk findes især i mælkeprodukter, men broccoli, bønner, grønkål, mandler, havregryn og figen indeholder også en del.
Der er grænser for, hvor meget kalk, din krop kan optage ad gangen. Dæk derfor dit behov via to eller flere kalkholdige måltider dagligt. Får du ikke kalk nok gennem din kost, så tal med din læge om et kalktilskud.
>> Her kan du købe kalktilskud med D-vitamin
Fødevarer med D-vitamin
D-vitamin er vigtigt for både immunforsvar, kredsløb, knogler, muskler og nerver. Fede fisk som laks, sild og makrel bidrager til en del, men du kan vanskeligt spise dig til de mængder, som nogle læger anbefaler på 10-25 mikrogram om dagen.
I sommerhalvåret kan du hjælpe din krop til at danne D-vitamin ved at komme ud i lyset hver dag. Få en lille daglig dosis sollys på for eksempel arme og underben.
Men undgå middagssolen uden solbeskyttelse, og vær opmærksom på, at mørk hud og hud, der er blevet brun, ikke danner så meget D-vitamin som lys hud. Hvis du bruger solcreme med faktor 8 eller derover i et dækkende lag, så danner din krop ikke D-vitamin.
Omvendt så behøver lys hud kun et kvarters ophold i solen uden solcreme i sommerhalvåret for at stimulere produktionen af D-vitamin. Det handler altså om at finde en fornuftig balance.
Om vinteren kan det være nødvendigt at tage deciderede kosttilskud med D-vitamin. Konsulter dog med din læge, hvis du mistænker et mangler på D-vitamin. Herunder har vi samlet en liste over mad med D-vitaminer, som er nemt at finde i alle supermarkeder i Danmark.
Top 10 over mad med D-vitamin
- Lever
- Laks
- Ål
- Røget torskerogn
- Ørred
- Æg (æggeblommer)
- Mejerivarer, fx. smør og mælk
- Oksekød og svinekød
- Kyllingelår
- Champignon
Det er med andre ord ret nemt at prioritere mad med D-vitamin, hvis du har brug for det, især hvis du har adgang til frisk fisk. En god fisketur giver desuden godt med D-vitaminer fra solen, så du kan få tanket helt op.