Neglesvamp må aldrig negligeres Se relaterede produkter

Neglesvamp skal behandles hurtigt

Et tidligt stadie af neglesvamp - tinea unguium - på tåneglen kan let overses. Læs her hvordan du kan undgå neglesvamp, og hvordan du kan behandle det.

Har du først fået øje på noget mistænkeligt, bør du få det undersøgt med det samme af din praktiserende læge eller af en hudlæge, så I kan aftale eventuel behandling. Det er vigtigt, at du ikke lader som ingenting, da neglesvamp på tånegle ikke forsvinder af sig selv uden behandling.

Stop neglesvampen!

Neglesvamp på tånegle er hyppigere end neglesvamp på fingernegle. Hvis man lader svampen være ubehandlet over lang tid, spredes svampen til naboneglene, som oftest med afsæt i storetåneglen og videre til de øvrige tånegle. Neglesvampen kan også skabe svamp i huden mellem tæerne, omkring neglene eller i fodsålerne, så det gælder om at tage fat i problemet inden det giver kosmetiske gener i en eller flere negle.

Neglesvampen breder sig

Svamp i tånegle er et udbredt problem - mellem 2 og 14 procent af voksne mennesker i den vestlige verden lider af fænomenet*. Der sker en øget forekomst med alderen, og næsten halvdelen af befolkningen over 70 år får svamp i negle på fødderne. Risikoen er højere hos idrætsfolk, hos personer der går med tætsluttende fodtøj og hos patienter med et svækket immunforsvar.

Mærkbare symptomer

Angrebet af svamp i neglene ses ved, at neglen får belægninger eller bliver misfarvet, enten gullig eller hvidlig. Neglen kan blive tykkere nogle steder og helt opløses andre steder. Neglesvamp kan også give smerte, svie og kløe, især hvis den angriber huden.

Hvordan får man neglesvamp?

Neglesvamp er en type svamp, der på latin hedder onychomycosis, og som almindeligvis forårsages af dermatofytter, som er mikroskopiske svampe, der lever på huden og i omgivelserne. Under gunstige vækstbetingelser kan disse mikroskopiske svampe pludseligt formere sig og angribe hud, hår og negle. De udskiller et enzym, der nedbryder det hårde keratin i neglecellerne og dermed ødelægger neglene.

Smitter neglesvamp?

Infektion med neglesvamp kan opstå direkte i neglen. Neglesvamp smitter ikke i sig selv, men fodsvamp kan smitte ved direkte eller indirekte kontakt i baderum, omklædningsrum eller svømmehaller. I nogle tilfælde kan svamp i neglene komme fra fodsvamp, der breder sig mellem tæerne.

Få stillet en diagnose hurtigst muligt

Det er vigtigt at være opmærksom på alle negleforandringer, og ved mistanke om neglesvamp bør du kontakte en praktiserende læge eller en hudlæge. Din læge kan stille en diagnose på baggrund af hvordan hele neglen ser ud samt et svampeskrab, der skal undersøges nærmere i et laboratorium, inden behandlingen sættes ind. Det er også vigtigt at fastslå om dine negleforandringer skyldes svampeinfektion. Andre hudlidelser som eksempelvis psoriasis kan nemlig give negleforandringer, der ligner infaktionen fra neglesvamp, og det virker de almindelige svampemidler ikke på.

Hvad virker? Kom i gang med behandling af neglesvamp nu

Neglesvamp skal behandles med det samme. Jo tidligere behandlingen af en svampeinfektion begynder, jo bedre bliver resultatet. Behandlingsforløbet kan vare i flere måneder og helt op til et år eller længere tid, da en sund tånegl er lang tid om at vokse ud. Hos de fleste behandles neglesvamp ved at påføre et middel på neglen i en periode.

>> Find midler mod neglesvamp her

Gode råd til at forebygge neglesvamp

  1. Sørg for at give fødderne masser af frisk luft
  2. Tør fødderne grundigt efter badning, inden du tager strømper og sko på
  3. Brug badesko eller badesandaler i offentlige baderum
  4. Gå i luftigt fodtøj og vær påpasselig med at gå med tætsiddende sko og tæt fodtøj i lang tid
  5. Undgå så vidt muligt strømper af kunststof
  6. Brug gerne pudder eller talkum for at holder fødderne tørre
  7. Søg råd hos læge eller på apoteket ved den mindste mistanke om neglesvamp
  8. Sæt ind i god tid med behandling - og vær tålmodig!

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.patienthaandbogen.dk og www.sundhed.dk.

 

*Se artiklen Early and Visible Improvements after Application of K101 in the Appearance of Nails Discoloured and Deformed by Onychomycosis i tidsskriftet Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, 2011, 1, s. 59-63.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen