Neglesvamp må aldrig negligeres Se relaterede produkter

Neglesvamp skal behandles hurtigt

Et tidligt stadie af neglesvamp på tåneglen kan let overses. Læs her hvordan du kan undgå neglesvamp, og hvordan du kan behandle neglesvamp, hvis du har fået det.

Har du først fået øje på noget mistænkeligt, bør du få det undersøgt med det samme af din praktiserende læge eller af en hudlæge. Det er vigtigt, at du ikke lader som ingenting, da neglesvamp på tånegle ikke forsvinder af sig selv.

Stop neglesvampen!

Neglesvamp på tånegle er hyppigere end neglesvamp på fingerneglene. Hvis man lader svampen være ubehandlet over lang tid, spredes svampen til naboneglene, som oftest med afsæt i storetåneglen og videre til de øvrige tånegle. Neglesvampen kan også skabe svamp i huden mellem tæerne, omkring neglene eller i fodsålerne, så det gælder om at tage fat i problemet.

Neglesvampen breder sig

Neglesvamp er et udbredt problem - mellem 2 og 14 procent af voksne mennesker i den vestlige verden lider af fænomenet*. Der sker en øget forekomst med alderen, og næsten halvdelen af befolkningen over 70 år får neglesvamp. Risikoen er højere hos idrætsfolk, hos personer der går med tætsluttende fodtøj og hos patienter med et svækket immunforsvar.

Mærkbare symptomer

Angrebet af svamp i neglene ses ved, at neglen får belægninger eller bliver misfarvet, enten gullig eller hvidlig. Neglen kan blive tykkere nogle steder og helt opløses andre steder. Neglesvamp kan også give smerte, svie og kløe, især hvis den angriber huden.

Hvordan får man neglesvamp?

Neglesvamp, der på latin hedder onychomycosis, forårsages almindeligvis af dermatofytter, som er mikroskopiske svampe, der lever på huden og i omgivelserne. Under gunstige vækstbetingelser kan disse mikroskopiske svampe pludseligt formere sig og angribe hud, hår og negle. De udskiller et enzym, der nedbryder det hårde keratin i neglecellerne og dermed ødelægger neglene.

Neglesvamp kan opstå direkte i neglen. Neglesvamp smitter ikke i sig selv, men fodsvamp kan smitte ved direkte eller indirekte kontakt i baderum, omklædningsrum eller svømmehaller. I nogle tilfælde kan neglesvamp komme fra fodsvamp, der breder sig mellem tæerne.

Få stillet en diagnose

Ved mistanke om neglesvamp bør du kontakte en praktiserende læge eller en hudlæge. Din læge kan stille en diagnose på baggrund af hvordan neglen ser ud samt et svampeskrab, der skal undersøges nærmere i et laboratorium, inden behandlingen sættes ind. Andre hudlidelser som eksempelvis psoriasis kan give negleforandringer, der ligner neglesvamp, og det virker svampemidler mod neglesvamp ikke på.

Hvad virker? Kom i gang med behandlingen af neglesvamp nu

Neglesvamp skal behandles med det samme. Jo tidligere behandlingen begynder, jo bedre bliver resultatet. Behandlingsforløbet kan vare helt op til et år, da en sund tånegl er lang tid om at vokse ud.

Gode råd mod neglesvamp

  1. Sørg for at give fødderne masser af frisk luft
  2. Tør fødderne grundigt efter badning, inden du tager strømper og sko på
  3. Brug badesandaler i offentlige baderum
  4. Gå i luftigt fodtøj og vær påpasselig med at gå med tætsiddende sko i lang tid
  5. Undgå så vidt muligt strømper af kunststof
  6. Brug gerne pudder eller talkum for at holder fødderne tørre
  7. Søg råd hos læge eller på apoteket ved den mindste mistanke om neglesvamp
  8. Sæt ind i god tid med behandlingen - og vær tålmodig!

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.patienthaandbogen.dk og www.sundhed.dk.

 

*Se artiklen Early and Visible Improvements after Application of K101 in the Appearance of Nails Discoloured and Deformed by Onychomycosis i tidsskriftet Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, 2011, 1, s. 59-63.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen