Værd at vide om fisk og fiskeolie
Opdateret november 2024
Der har været skrevet en del om olier fra fisk og kosttilskud med fiskeolie. Men hvilken gavn gør olierne i kroppen, og hvilke krav stiller man til præparater med fiskeolie? Det kan du læse mere om her.
Fiskeolie er en af de bedste kilder til de livsnødvendige umættede n-3 fedtsyrer, som også kaldes Omega-3-fedtsyrer eller blot Omega-3. De vigtigste af fedtsyrerne fra fiskeolien hedder EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). Fedtsyrerne omdannes i kroppen til elementer, der er vigtige for mange af kroppens mekanismer. De regulerer blandt andet betændelsesreaktioner og nedsætter mængden af triglycerider (fedt) i blodet. Man mener også, at de har betydning for vores hjernefunktion. Undersøgelser tyder desuden på, at fiskeolie kan lindre lettere smerter ved visse gigtsygdomme*. Dette er dog ikke entydigt bevist.
>> Kosttilskud med Omega 3-fedtsyrer kan bestilles online her
Spis fisk hver uge
Den bedste kilde til de gode fedtsyrer er fede fisk. Specielt hellefisk, laks, makrel og sild har et naturligt højt indhold af fedtsyrerne (særligt de vildtfangede). Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 350 gram fisk, heraf 200 g fede fisk, hver uge. Bryder du dig ikke om fisk, kan du have gavn af et kosttilskud med fiskeolie. Kosttilskud med fiskeolie fås i forskellige former, oftest som flydende levertran eller kapsler. Kapsler med fiskeolie har en mindre risiko for de klassiske bivirkninger som opstød eller fiskesmag. Især hvis du tager dem sammen med et måltid. Undlad dog at tage fiskeolie sammen med sukkerholdige fødevarer, da sukker kan ødelægge de gode effekter**.
Harskning af fiskeolie
Fiskeolie indeholder mange umættede fedtsyrer og kan risikere at harske. Harskning betyder, at ilt fra omgivelserne oxiderer (ilter) fedtsyrerne, hvorved der dannes en karakteristisk lugt og smag. Det samme fænomen kender du måske fra smør, der også kan harske over tid. For at undgå eller minimere denne harskningsproces tilsætter man ofte antioxidanter til fiskeoliepræparater. Dette kan for eksempel være E-vitamin, som er et fedtopløseligt vitamin og derfor er nemt at tilsætte olien.
Fødevarestyrelsen stiller krav om, at fiskeolieprodukter i udgangspunktet ikke må være harske. Der er imidlertid ikke påvist noget farligt ved harsk fiskeolie, men det er selvfølgelig ikke nogen rar tanke at indtage harsk olie. Harskningsprocessen vil altid ske over tid, men producenter af fiskeolie er underlagt kontrol fra offentlige myndigheder. Olien kontrolleres ved import til landet og producenter og markedsførende virksomheder skal have analysecertifikater på fiskeolieprodukterne. Der kan godt være en vis del harsk olie i fiskeolieprodukterne, men de skal overholde de offentlige myndigheders grænseværdier. Bemærk, at harskning ikke har noget med bakterier at gøre. Der er ikke bakterier og mikroorganismer i fiskeolieprodukter, så de kan ikke rådne.
Fiskeolie som kosttilskud
Generelt er det en god idé at tage fiskeolieprodukter, hvis du ikke får tilstrækkeligt med fed fisk i din normale kost. Der er dog visse personer, man ikke anbefaler fiskeolie. Det gælder blandt andet diabetikere og gravide. Endelig er det altid en god idé, at du spørger din læge eller dit apotek til råds, før du begynder at tage et kosttilskud. Der kan være forhold som din livsstil, medicinindtag og sygdomme, der skal tages højde for.
Kilder: apoteket.dk, Fødevarestyrelsen
**Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i Norge.