Rhinitis sicca – hvad er det, og hvordan behandles det? Se relaterede produkter

Rhinitis sicca – hvad er det, og hvordan behandles det?

Langvarig irritation, sårskorper og tørhed i næsen kan være til stor gene for de personer, det rammer. Det kan give en ømhed i området, som også kan bløde hyppigere. Tilstanden kaldes rhinitis sicca og kan behandles med de rette præparater og – ikke mindst – tålmodighed.

Oplever du ofte ubehag og tørhed ved næsen? Er der sårskorper i området og plages du af tilbagevendende infektioner? Det kan være, at du lider af tilstanden rhinitis sicca, som er betegnelsen for tør næseslimhinde. Det kan være meget irriterende og påvirke både vejrtrækning, lugtesans og den generelle næsekomfort.

Du kan ofte komme over symptomerne ved vaneændringer og korrekt pleje.

Hvad er rhinitis sicca?

Betegnelsen dækker over en generel irritation og tørhed i næsen. I modsætning til når næsen løber, så kan personer, der lider af rhinitis sicca opleve tørre skorper i næsen, hvilket kan føre til stort ubehag og smerter.

En af de største gener ved tilstanden er, at det kan påvirke den normale funktion af næseslimhinden. Når slimhinden fungerer optimalt, producerer den slim, der fugter og beskytter næsehulen mod generende stoffer og potentielt farlige infektioner. Hvis ikke er vi særligt udsatte.

Det er derudover meget udbredt, at personer med rhinitis sicca oplever hyppige næseblødninger, fordi slimhinden tørrer ud eller er irriteret.

Hvorfor får man rhinitis sicca?

Der kan være mange årsager til, at slimhinderne i næsen er ude af balance. Oplever du ofte tørre skorper i den forreste del af næsen og irritation, er det nok med høj sandsynlighed rhinitis sicca.

Det kan blandt andet opstå, hvis du i en længere periode har været udsat for tør og støvet luft, for eksempel hvis du arbejder på byggeplads. En anden afgørende faktor for udvikling af rhinitis sicca er tobaksrøg, der udtørrer og skader slimhinderne.

Andre årsager er et overforbrug af ganske almindelig næsespray, som i for store doser kan sætte slimhinderne ud af balance, ligesom kokainmisbrug via næsen kan lave permanente skader.

Hvordan behandler man rhinitis sicca?

Lider du af rhinitis sicca, er det første, du skal kigge på at eliminere årsagerne, så det udvikler sig yderligere. Undgå at opholde dig i tør og støvet luft, ligesom du skal undgå tobaksrøg. Det gør kun generne værre.

Det kan være fristende at rense næsen for de generende hudskorper eller pille sig i næsen. Men her risikerer du kun at genere de hårdtprøvede slimhinder yderligere. Kan du lade være, vil det have en gavnlig effekt på lidelsens udvikling.

Sørg for, at næsen og slimhinderne bliver fugtet så meget som muligt. Brug gerne en næsespray, specielt til tørre slimhinder med sesamolie for at lindre. Du kan også smøre næseborene dagligt med en babyolie, vaseline eller en anden fedtholdig, neutral creme. Er du i tvivl om, hvilket præparat der er bedst egnet, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket.

For at undgå risiko for udvikling af infektion, er det en god idé at skylle området med saltvandsdråber. De både fugter slimhinderne og holder området rent. Undgå endelig almindelig næsespray, der udtørrer slimhinderne og gør symptomerne værre.

Har du fået en infektion i næsen, skal det behandles. Tal her med lægen om mulighed for at få en salve med antibiotika, som kan slå infektionen ned.

Kilder: sundhed.dk

Rhinitis sicca står for tør næseslimhinde og dækker over tilstanden, når slimhinderne i næsen tørrer ud, og du har tørre sårskorper i den forreste del af næsen. Tilstanden kan både give ømhed og hyppige næseblødninger, hvorfor de personer, den rammer, kan være slemt plaget.

Tørre sårskorper i næsens yderste del, røde og hævede slimhinder samt hyppige næseblødninger er ofte symptomer nok til at kunne stille diagnosen rhinitis sicca.

Det er først og fremmest vigtigt, at du så vidt muligt lader området omkring næsen få fred. Modstå fristelsen for at pille dig i eller rense næsen for de generende sårskorper. Det vil kun gøre tilstanden værre. Sørg for at tilføre næsen masser af fugt, dyp for eksempel med babyolie hver dag. Det kan derudover være en god idé at dryppe med saltvandsdråber i en periode. Dråberne vil både tilføre fugt og holde området rent.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen