Behandling af osteoporose Se relaterede produkter

 

 

Behandling af osteoporose

Osteoporose kaldes også knogleskørhed, og det opstår som følge af, at knoglerne mister masse og bliver porøse. Hvis du lider af sygdommen, er det nødvendigt med et kosttilskud og i mange tilfælde også en medicinsk behandling.

Din knoglemasse topper, når du er 25-30 år og begynder herefter en livsvarig proces, hvor du gradvist mister masse. Dette tab kan føre til osteoporose. Sygdommen er i sig selv ikke mærkbar, og den opdages typisk først ved, at du får et knoglebrud som følge af et fald. Hvis du har osteoporose, så har du øget risiko for at få brud. Osteoporose kan konstateres ved en knoglescanning, gennem blodprøver og til dels også ved røntgenfotografering.

Kalk og D-vitamin

Den primære behandling af osteoporose er altid tilskud af kalk og D-vitamin - alene eller i kombination med lægemidler. Den kalk du får gennem kosten kommer primært fra mælkeprodukter. D-vitamin findes mest i fede fisk, og en del dannes i huden efter solpåvirkning i sommerhalvåret. Du bliver dog dårligere til at danne vitaminet med alderen. Ved konstateret osteoporose er dit behov for kalk og D-vitamin øget, og du bliver derfor anbefalet at tage daglige tilskud i form af tabletter.

Knoglesund livsstil

En anden meget vigtig faktor i behandlingen og forebyggelsen af osteoporose er motion. Motionen hjælper til at styrke din muskulatur og knogleopbygning. Endvidere hjælper regelmæssig motion med til at styrke din balance og koordination og kan på den måde indirekte afhjælpe risikoen for fald og dermed brud. Rygestop er ligeledes en vigtig faktor. Rygning fører til en hurtigere nedbrydning af knoglevæv, og et rygestop er derfor nødvendigt ved konstateret osteoporose. Det er også vigtigt, at du får en varieret og sund kost, så du sikrer dig alle de næringsstoffer, dine knogler har brug for.

Medicinsk behandling

Afhængig af hvor svær din osteoporose er, vil du sandsynligvis også have brug for medicinsk behandling. Nogle lægemidler virker ved at hæmme de celler, der starter knoglenedbrydningen, nogle øger knoglenydannelsen, mens et enkelt virker ved en kombination af begge dele. Den medicinske behandling kan overordnet inddeles i tre grupper:

  • Midler, der hæmmer de celler, der starter knoglenedbrydningen (Alendronat, Bonviva, Didronate, Evista, Fosamax, Fosavance og Prolia)
  • Midler, der stimulerer knoglenydannelse (Forsteo og Preotact)
  • Midler, der både hæmmer knoglenedbrydning og stimulerer knoglenydannelse (Protelos)

Midler, som stimulerer knoglenydannelsen, gives kun til personer med svær knogleskørhed. Midler der hæmmer knoglenedbrydningen bruges til at bremse sygdommen på alle stadier. Tal med din læge om, hvilket middel der egner sig bedst til dig.

Motion styrker

Fælles for behandlingen af osteoporose er et tilskud af kalk og D-vitamin. Du kan få begge dele samtidigt i forskellige styrker gennem et kosttilskud. Det er også vigtigt med motion, fordi det styrker muskulaturen og stimulerer dannelsen af knoglevæv. Har du spørgsmål om behandling af osteoporose eller dosering af kalk og D-vitamin, så er du altid velkommen til at besøge os på dit apotek. Vi er klar til at hjælpe dig.

Hvad øger risikoen?

Knoglemassen bliver mindre hos alle med alderen, men det er ikke alle, der udvikler osteoporose. Visse faktorer øger risikoen.

Vær især opmærksom ved:

  • Tidlige spontane knoglebrud eller brud som følge af mindre skader
  • Familiær disposition - hvis forældre, søskende eller børn har sygdommen
  • Tidlig overgangsalder
  • Lavt indtag af kalk og D-vitamin
  • Rygning og alkoholforbrug
  • Lav fysisk aktivitet
  • Behandling med binyrebarkhormoner

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen