Hold dit immunforsvar aktivt hele vinteren Se relaterede produkter

Hold dit immunforsvar aktivt hele vinteren

Vores immunforsvar bliver udfordret af vinterkulde, mørke timer og en moderne livsstil med stress og jag. For nogle af os kan det være en udfordring at få spist varieret, få tilstrækkeligt med søvn, motionere regelmæssigt og huske at slappe af mellem hverdagens mange gøremål.

Kosttilskud om vinteren

Vinteren er den tid på året, hvor mange vælger at supplere kosten med et ekstra tilskud af forskellige vitaminer, mineraler og plantestoffer. Det skyldes, at man ønsker at være ”på den sikre side” og holde sit immunforsvar aktivt.

Stort indtag i Danmark

Seks ud af ti voksne indtager kosttilskud af forskellig art*. Børn indtager mere multivitamin og mineraltilskud end voksne og kvinder er generelt lidt overrepræsenterede i forhold til mænd. Omkring ti procent af befolkningen foretrækker plantebaserede kosttilskud. De rummer ekstrakter fra planter med indhold af aktive stoffer, der påvirker kroppen fysiologisk eller ernæringsmæssigt.

C-vitamin til immunforsvaret

C-vitamin (askorbinsyre) er et af de stoffer, som mennesker ikke selv kan danne. Derfor må man tilføre C-vitamin gennem kosten eller supplere med et kosttilskud. C-vitamin har betydning for kroppens immunforsvar og er et vigtigt vitamin, der indgår i mange processer i kroppen.

Har du behov for et tilskud?

Mange af os vælger at tage en daglig vitaminpille for en sikkerheds skyld. Hvis du imidlertid spiser sundt og varieret, har du som hovedregel ikke behov for ekstra tilskud af vitaminer og mineraler.

Nogle befolkningsgrupper anbefales tilskud af vitaminer og mineraler. Det gælder gravide, spædbørn, kvinder der planlægger graviditet, børn og voksne med mørk hud, børn og voksne der går tildækkede, ældre over 65 år, plejehjemsbeboere og personer, der spiser meget lidt eller ensidigt.

Viden på apoteket

Udvalget af kosttilskud på apoteket er stort. I dag leveres det af forskellige producenter, men i gamle dage (og det er ikke så mange år siden) stod apotekets farmaceuter selv og blandede urter og øvrige ingredienser på baggrund af deres mangeårige erfaring, indsigt og viden om ingrediensernes virkning. I dag handler det i stedet om rådgivning fra apotekspersonalet, der vejleder forbrugerne med afsæt i den nyeste viden inden for kosttilskudsområdet.

– Netop nu får vi mange forespørgsler om kosttilskud. Vi tager os god tid til at snakke om den enkeltes livssituation og om hvilke vitaminer og mineraler, der kan være et supplement til kosten. Når vi taler om immunforsvar, er det vigtigt for os at spørge ind til flere vigtige forhold i personens liv og finde frem til den rigtige løsning, der er rettet mod specifikke behov, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd til et aktivt immunforsvar

  • God håndhygiejne nedsætter risikoen for at videreføre virus og bakterier
  • Motion og fysisk træning bevarer et aktivt immunforsvar
  • God nattesøvn er særlig vigtig for immunforsvaret
  • Spis dagligt 600 gram frugt og grøntsager om dagen, hvor både friske, frosne og konservesvarianter tæller med. Mindst halvdelen af disse 600 gram bør bestå af grøntsager, især grove grøntsager såsom broccoli, grønkål, ærter og bælgfrugter. 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk, www.altomkost.dk og e-artiklen ”Danskernes forbrug af kosttilskud” fra DTU Fødevareinstituttet, Nr. 2, 2014, side 1-6.


*Se e-artiklen ”Danskernes forbrug af kosttilskud” fra DTU Fødevareinstituttet, Nr. 2, 2014, side 1-6.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen