Hård mave? Undgå skjult forstoppelse
Mavekneb, hård mave, sammensnøret mave, ondt i siden... det ukære barn har mange navne. Vi taler her om forstoppelse og den ubehagelige og ofte smertefulde tilstand, hvor du har svært ved at komme af med afføringen hurtigt.
Selv raske mennesker med en normal tarmfunktion oplever forstoppelse og hård mave, og meget ubehag kan undgås med nye vaner.
Forstoppelse er blevet et stigende problem i samfundet. Eksperterne skønner, at mellem 10 og 20 % af den danske befolkning lider af hård mave eller forstoppelse i varieret omfang*. Kvinder, 15-40 årige og ældre er overrepræsenteret i statistikkerne, og antallet af børn og unge i behandling mod forstoppelse er steget markant i de senere år.
Sjældnere toiletbesøg
Forstoppelse viser sig først og fremmest ved, at du sjældnere skal på toilettet. De fleste går på toilettet dagligt for at skille sig af med afføringen. Det sker med dages mellemrum, hvis du har forstoppelse. Nogle gange kan der være tale om en skjult forstoppelse, hvor tyktarmen er helt fyldt op, også selvom du har været på toilettet dagligt.
Smertelige symptomer
Symptomerne på forstoppelse er som regel hård afføring, at den skal presses hårdt ud, og fornemmelsen af at tarmen ikke er tømt efter toiletbesøget. Forstoppelse giver ofte mavesmerter og trykken nedadtil i højre eller venstre side af maven. Tit bliver maven oppustet og udspilet og forstoppelse kan også føre til dårlig ånde og ildelugtende prutter. Tilmed ses kortvarige, influenza-lignende tilfælde.
Vidt forskellige årsager
Årsagerne til forstoppelse kan være vidt forskellige og afhænger af en række individuelle forhold, personlige faktorer i hverdagen, forbindelser til andre sygdomme (og indtag af medicin) og ikke mindst den aktuelle livsstil spiller ind på graden af en forstoppelse. Kort sagt er det sjældent en enkelt årsag, der fører til forstoppelse, men et sammenfald af flere:
– Det springende punkt er at finde ind til årsagen eller årsagerne til forstoppelsen. Vi er alle forskellige, har vores eget enestående tarmsystem og vores egen levevis. Det handler om at lytte til kroppen og opfange dens signaler. Den skal nok fortælle, at der er noget galt med udskillelsen af affaldsstoffer, fortæller specialsygeplejerske SD Gerd Johnsen, der i en årrække har arbejdet med alle aspekter af afføringsproblemer.
Stresset livsstil kan føre til hård mave
Gerd Johnsen påpeger at den moderne livsstil med en fortravlet hverdag og ud og ind ad dørene ikke just gavner problemerne med forstoppelse:
– Stress, bekymringer, højt tempo og uhumske toiletter på arbejdspladser, skoler og daginstitutioner medvirker til, at vi fravælger at gå på toilettet, når vi har behov for det. Det er absolut en dårlige idé at "holde sig", for kroppen har brug for at komme af med affaldsstofferne her og nu. Mange unge mennesker, der bliver indlagt med forstoppelse, har problemer med at klare toiletbesøget og tænker, at det kan nok vente. Så lyt til din krop og gå på toilettet, når du kan mærke, at der er noget afføring på vej. Vi skal lære at blive klogere på vores tarm, lyder budskabet fra Gerd Johnsen.
Hun fortæller, at vores kostvaner kan være med til at forhindre forstoppelse. Rådene om at spise fiberrigt, drikke rigeligt (mindst 1,5 liter væske om dagen med normal tarmfunktion), spise flere og mindre portioner er stadig gangbare – og så er motion også forebyggende mod forstoppelse, da tarmfunktionen derved bliver aktiveret.
– Ved at lytte til kroppen og justere sine daglige vaner kan man komme langt med forebyggelsen. Derudover er det en god idé at bruge afføringsmidler fra apoteket. Afføringsmidler kan regulere vandindholdet, blødgøre afføringen, øge tarmbevægelsen og sikre, at kroppen opretholder sin normale salt- og væskebalance, slutter Gerd Johnsen.
8 gode råd omkring forstoppelse
- Spis fiberrigt - rugbrød, fiberbrød, knækbrød, havregryn, tørrede frugter og spis groft og grønt
- Spis regelmæssigt tre hovedmåltider og diverse mellemmåltider med frugt
- Pas dine toiletbesøg og undertryk aldrig trangen til at komme af med afføringen selvom du har hård mave
- Sid rigtigt på toilettet, som på hug og gerne med en skammel
- Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1,5 liter i alt
- Dyrk motion mindst en halv time dagligt og forstærk dermed tarmens bevægelser
- Søg læge, hvis du ikke kan afhjælpe forstoppelsen med disse råd eller et mildt afføringsmiddel
- Søg altid læge, hvis du har blod i afføringen eller dit afføringsmønster ændrer sig uden grund
Kilder: www.maveguiden.dk, www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk, www.dagenssundhed.dk, www.gigtforeningen.dk og www.gerdjohnsen.dk
*Se artiklen "Forstoppelse" af speciallæge Svend Schulze på www.sundhed.dk