Tag fiskeolie hvis du ikke spiser fisk nok Se relaterede produkter

 

Tag fiskeolie hvis du ikke spiser fisk nok

Ifølge de officielle danske kostråd skal du spise mindst 350 gram fisk om ugen. De 200 gram af disse bør stamme fra fede fisk som f.eks. laks, ørred, makrel og sild. Fisk må gerne være hovedret to gange om ugen, og derudover kan du supplere med andre fiskeprodukter som fiskefrikadeller, frossen fisk, tun, torskerogn og skaldyr.

Vi spiser for lidt fisk

Ganske vist spiser danskerne mere fisk end tidligere, men stadig ikke nok i forhold til anbefalingerne. Kun 26 % af os danskere spiser mindst 300 gram fisk om ugen, og dette tal er endda afledt af adspurgte, der i høj grad mener at, de har sunde kostvaner*. Så omkring 3/4 af den danske befolkning får i realiteten for lidt fisk i løbet af ugen.

Mange næringsstoffer

Fisk rummer et højt indhold af næringsstoffer. Især de fede fisk indeholder blandt andet fiskeolie, selen, jod og D-vitamin. Det har kroppen brug for, men stofferne er svære at få nok af gennem fødevarerne. Hvis man spiser fisk flere gange ugentligt nedsætter man risikoen for at få hjertekarsygdomme og leddegigt**.

Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie er en betegnelse for de langkædede (n-3)-fedtsyrer, der findes i fisk og andre havdyr. De er også kendt som Omega-3. Fedtsyrerne er livsnødvendige for at kroppen kan fungere optimalt. De er vitale for vores membraner, især i centralnerve-systemet, og påvirker cellernes funktion og stofskiftet.

Fordelagtige egenskaber

De egentlige fiskeolier indeholder EPA (eikosa-pentaen-syre) og DHA (dokosa-hexaen-syre). De bliver indbygget i den cellemembran, der omgiver hver eneste af vores kropsceller***. Blandt de fordelagtige egenskaber ved Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA er en stabiliseret hjerterytme, udvidede blodkar (lavere blodtryk), forebyggelse af blodpropper og dæmpning af betændelse og irritation. Derudover udgør Omega-3 fedtsyren DHA 20 % af hjernes fedtstoffer og er vigtig for hjernens opbygning.

Fiskeolie til at supplere

Hvis du ikke har mulighed for at spise tilstrækkeligt med fisk i løbet af ugen, kan du vælge at supplere din kost med et kosttilskud fra apoteket, der indeholder fiskeolie og vitaminer. Den typiske dosis som almindeligt supplement til kosten vil være 600-1.000 mg Omega 3. Det svarer til at spise fed fisk to gange om ugen. Hvis du f.eks. skal dæmpe gigtsmerter, skal hverdagsdosis være på mindst 2.400 mg Omega-3****.

Få gode råd på apoteket

På dit lokale apotek finder du et bredt udvalg af veldokumenterede og anerkendte produkter med fiskeolie. Her møder du fagligt personale, der kan rådgive dig individuelt, og kan hjælpe dig med at finde frem til en løsning, der passer til netop dine behov og din livssituation:

– Vi oplever mange mennesker på apoteket, der ønsker at supplere deres daglige kost med et tilskud af fiskeolie eller vitaminer. Vi rådgiver dem om de forskellige muligheder og om de produkter, der løbende kommer på markedet. Her kan du også finde fiskeolieprodukter til børn, så de får de vigtige fiskeolier, hvis ikke de spiser så meget fisk, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

 

Gode råd om fiskeolie

  • Tjek om du indtager mindst 350 gram fisk ugentligt, hvoraf de 200 gram skal være fra de fede fisk
  • Find herefter ud af, om du har brug for et kosttilskud med fiskeolie og vitaminer
  • Gå på apoteket, til læge eller ernæringsekspert og få individuel rådgivning om fiskeolie og vitaminer
  • En god fiskeolie skal have et højt indhold af de vigtige flerumættede fedtsyrer Docosahexaensyre (DHA) og Eikosapentaensyre (EPA)
  • Køb kun anerkendte produkter, der lever op til gældende lovgivning
  • Få altid vejledning på apoteket omkring brug og dosering af fiskeolie

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.hjerteforeningen.dk, www.altomkost.dk (Fødevarestyrelsen), www.food.dtu.dk (DTU Fødevareinstituttet), www.gigtforeningen.dk, www.sundhed.dk og www.irf.dk (Institut for Rationel Farmakoterapi).


*Se "Rapport om danskernes faktiske kost", DTU Fødevareinstituttet, maj 2013, side 21-22.

**Se artiklen "Fiskeolie" på www.hjerteforeningen.dk

***Se artiklen "Fiskeolier (omega 3-fedtsyrer)" af Jerk W. Langer på www.netdoktor.dk

****Se artiklen "Fiskeolier (omega 3-fedtsyrer)" af Jerk W. Langer på www.netdoktor.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen