Tør og sprukken hud? Se relaterede produkter

Tør og sprukken hud?

Er du en af de mange danskere, der døjer med tør hud, er et af de allerbedste råd, at du skruer op for fedtprocenten i din hudpleje og ned for pH-værdien i din sæbe. Sprukken hud og tørre pletter skal have særlig pleje.

De kolde vintermåneder kan være ekstra hårde ved din hud, der lettere tørrer ud og måske klør. Det skyldes, at den opvarmede luft indendørs og den kolde luft udendørs ofte er tør, og det trækker fugt ud af din hud, som i forvejen er hårdt prøvet.

Tør hud er ikke nødvendigvis en hudlidelse, men en hudtilstand, som rigtig mange danskere døjer med, også når vinteren går på hæld. Mange har en dårlig hudbarriere med for få hudfedtstoffer. Det kan eksempelvis skyldes eksem, som øger risikoen for, at huden bliver tør og sprukken.

Når huden bliver meget tør, bliver den også lettere irriteret, fordi stoffer udefra kan trænge ind. Har du tør eller måske ligefrem sprukken hud nogle steder, så har du brug for ekstra pleje i form af en creme med et meget højt fedtindhold.

Den korrekte hudpleje til tør hud

Heldigvis findes der et stort udvalg af specialcremer til ekstremt tør hud, eksem eller hud, der skaller. Kendetegnende er, at cremerne har et meget højt fedtindhold og derfor kan styrke og beskytte din udsatte hudbarriere. Brug cremerne på tørre kinder, sprukne læber, skællede skinneben eller knastørre hænder med revner.

Vælg derudover kosmetik- og hudplejeprodukter, der er særligt egnet til personer med tør hud. Bruger du ofte makeup, er det eksempelvis vigtigt, at du vælger en særlig foundation til personer med tør og ekstra sart hud, da andre produkter kan tørre din hud i ansigtet endnu mere ud.

Drop de skrappe, parfumerede sæber og hold dig i stedet til de milde og plejende mærker med et højt indhold af fugtbevarende stoffer. Eksempelvis kan en mild sæbe med en lav pH-værdi og mælkesyre gøre underværker.

Du har et naturligt indhold af mælkesyre i din huds yderste lag, som holder hudens overflade let sur og bidrager til at bevare fugtighed, elasticitet og opbygger et værn mod uønskede bakterier. Derfor er en sur sæbe særlig skånsom, fordi den respekterer din huds lave surhedsgrad i stedet for at forstyrre den.

Nødhjælp til vintertør hud

Din hud indeholder fra naturens hånd en række beskyttende fedtstoffer, som beskytter din hud og fugter den naturligt. Når det bliver koldt, bliver din hud dog dårligere til at producere de beskyttende stoffer, og derfor er det vigtigt, at du hjælper den på vej med ekstra hudpleje.

Har du tendens til tør hud om vinteren, skal du skrue op for fedtprocenten i dine cremer, vælg eventuelt en fugtighedscreme med 20-50% fedt, en fedtcreme med 50-80% fedt eller en salve med helt op til 100% fedt, afhængig af hvor tør din hud er. Er du i tvivl, så spørg på dit lokale apotek, vi vil hellere end gerne hjælpe med at få dig godt igennem den kolde tid.

>> Læs også gode råd om kuldeeksem her

Særligt er området i ansigtet og på hænderne udsatte om vinteren, fordi de ofte ikke er beskyttet af et varmt lag tøj, når vi bevæger os udenfor. Derfor er det ekstra vigtigt at pleje netop de områder.

Tørre hænder, der sprækker

Hænderne er et af vores vigtigste redskaber, og vi bruger dem hver dag. Vi vasker også vores hænder mange gange i løbet af en dag, men hyppig håndvask kan være hård ved huden på hænderne, der kan blive tørre, sprukne, irriteret og røde.

Har du problemer med meget tør hud på dine hænder, er det vigtigt, at du vasker dem med koldt eller lunkent vand. Varmt vand udtørrer nemlig huden, og af samme årsag frarådes lange, varme bade generelt for personer med tør hud.

Det er vigtigt, at dine hænder er helt tørre, efter du har vasket dem. Fugtig hud tørrer lettere ud og er derfor mere udsat. Undgå at tørre hænderne voldsomt i håndklædet, men dup dem i stedet nænsomt, da det også har en skånende effekt på huden.

Smør til sidst huden med en god, fed creme mange gange dagligt og husk altid vanterne, når du bevæger dig udenfor i koldt vejr for at passe ekstra godt på dine hænder.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen