Lider din hud af vinter-eksem? Se relaterede produkter

Lider din hud af vinter-eksem?

Eksem har udviklet sig til en regulær folkesygdom, da en stigende del af befolkningen må kæmpe med eksem forskellige steder på kroppen. Vintertiden med køligere klima og tør luft er med til at udfordre de mange mennesker, der i forvejen lider af atopisk eksem, skæleksem, håndeksem eller andre hudsygdomme.

Atopisk eksem (børneeksem) forekommer hos 15-20% af børn og unge samt 3-5% af voksne i Danmark[1]. Eksemet kommer i forskellige udgaver i løbet af livet, da små børn primært kan have det på kinder, hage og hænder, mens det senere kan optræde i led, og voksne vil særligt opleve det i ansigtet og på halsen.

Arv og miljø

Årsagen til atopisk eksem er ukendt, men forskerne mener, at arvelige faktorer har en stor betydning. Hvis således en af forældrene har atopisk eksem, er der omkring 30% risiko for, at barnet også udvikler sygdommen[2]. Erhverv, hvor man kommer i kontakt med vand, sæbe, skæreolie og fødevarer, kan også fremkalde atopisk eksem.

Forbistret kløe

Symptomerne på atopisk eksem er en tør og kløende hud, der fremstår som et rødt fortykket udslæt – og nogle gange kan der forekomme blærer. Særligt kløen kan give problemer, da denne er svær at behandle og ofte går ud over livskvaliteten hos de ramte – og vintervejret er desværre ingen hjælp i denne sammenhæng.

– Her i vinterperioden oplever vi mange, der døjer med eksem flere steder på kroppen. Selvom vi er begyndt at have lidt mildere vintre end tidligere, slår eksemet alligevel ud, når vi eksempelvis har tætsiddende hovedbeklædning på eller veksler mellem at være inde i isolerede rum og derefter tage ud i den køligere luft, udtaler apotekspersonalet.

Hvad er eksem?

Eksem giver inflammation i huden, hvor der skabes kløe og rødme i et afgrænset hudområde. Der kan også dannes små blærer og ved indtørring af eksemet, kan det tilmed skælle. Eksemet kan blusse op, når huden bliver irriteret eller påvirket af allergifremkaldende stoffer, og kroppen reagerer med at frigøre kemikalier, der giver kløe og rødme i huden[3].

Huden er kroppens skjold, og ved eksem bliver hudens naturlige barriere nedbrudt. En utæt hudbarriere medfører tør hud, da hudens fugt vil have lettere ved at fordampe. Samtidig er den utætte hud mere modtagelig for bakterier, der sætter gang i inflammation, kløe, yderligere nedbrydning af huden og udtørring.

For at modvirke eksemets skadelige virkninger er det afgørende at genoprette hudens naturlige barriere med en aktiv og målrettet hudpleje. Med udvalgte plejeprodukter kan man således holde en smidig, blød og intakt hud gennem hele vinterperioden – og naturligvis også forebygge en yderligere forværring af generne ved eksem.

Hvis man tidligere har oplevet eksem og har en formodning om, at det vil komme om vinteren, er det altid en god idé at begynde den forebyggende behandling så tidligt som muligt og med det samme, når kroppens signaler kommer med lidt småkløe på de udsatte steder.

Tag på apoteket

På apoteket kan du altid hente gode råd, vejledning og de rette hudplejeprodukter, der passer præcist til din eksem:

– Vi tilbyder en lang række plejeprodukter til eksem, og i denne tid er det særligt vigtigt med plejeprodukter med et højt fedtindhold. Vi anbefaler, at man bruger en fedtholdig creme et par gange om dagen, så huden bevarer sin naturlige barriere, og så den irriterende kløe mindskes. Ved håndeksem anbefales det at smøre hænderne flere gange dagligt med en god håndcreme. Hos os finder du en bred vifte af plejeprodukter, der kan lindre din vinter-eksem, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

 

Gode råd mod atopisk eksem

  • Brug en fugtighedscreme med et højt fedtindhold
  • Smør de udsatte hudområder to gange dagligt, og flere gange ved håndeksem
  • Kom i gang med hudplejen inden det bliver vinter
  • Brug kun uparfumerede plejeprodukter som fx sæbe og shampoo
  • Husk at vaske de udsatte hudområder dagligt i lunkent vand, da varmt vand kan udtørre huden
  • Brug en fedtholdig creme umiddelbart efter badet
  • Undgå uld direkte på kroppen, da det medfører kløe og nye eksemudbrud
  • Få råd om eksem på apoteket

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk og www.sundhed.dk

[1] Se webartiklen ”Atopisk eksem” skrevet af speciallæge Tove Agner på sundhed.dk (sidst opdateret 08.02.2019.

[2] Se webartiklen ”Atopisk eksem” skrevet af speciallæge Tove Agner på sundhed.dk (sidst opdateret 08.02.2019.

[3] Se webartiklen ”Eksem” på sundhed.dk (fagligt opdateret 04.03.2020).

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen