Se relaterede produkter

Start kampen mod fnat på Apoteket

Det er møgubehageligt, og det klør som bare pokker at få fnat. Men fnat kan bekæmpes. Start på apoteket og tag så fat derhjemme.

Fnat er en ufarlig men stærkt generende parasitinfektion. Alle der har været i nærheden af fnat ved, at det klør og klør. Værst er det mellem fingrene, omkring håndleddet og de andre steder på kroppen, hvor fnatmiden holder til. For det er nemlig en mide, der er årsag til den, til tider, uudholdelige kløe.

Smitter meget nemt

Du kan kende fnat på, at huden får små røde prikker og måske blærer og hævelser. Ser du godt efter, kan du se de 1 cm lange, gråhvide, tynde og slyngede gange som fnatmiden graver i huden. Her lægger den siden æg, der efter et par dage bliver til larver. De kravler op på hudens overflade, hvor de modnes til voksne mider, som kan smitte andre.

Fnat smitter desværre uhyre nemt. Er du i fysisk kontakt med andre, din kæreste, børn, familie eller venner, så kan fnat smitte ved hudkontakt. Fnat kan også smitte via sengetøj, håndklæder og andre tekstiler. Så du skal være meget grundig med behandlingen af fnat, og hygiejnen i og udenfor hjemmet, når først smitten er konstateret.

Alle skal behandles

Alle der har været i berøring med den smittede skal behandles, også selvom du ikke viser tegn på, at du er blevet smittet. Er der for eksempel et familiemedlem, der er smittet, så skal alle i husstanden behandles. For ubehaget med kløe starter først 2-6 uger efter, du er blevet smittet.

Den gode nyhed er, at fnat kan behandles. På dit lokale apotek kan du købe en creme, der indeholder permethrin. Det kan få has på fnatten, hvis du er ihærdig nok.

Spar ikke på cremen

Cremen skal smøres omhyggeligt ind på hele kroppen fra kæben og ned til og med tæerne. Du skal være ekstra grundig med fingre, tæer, under neglene, i armhuler, bryster og baller, samt de ydre kønsdele. Børn under 3 år og ældre på plejehjem skal desuden smøres grundigt i ansigtet og hovedbunden.

Lad endelig være med at spare på cremen. Er du over 12 år skal du regne med at bruge en hel tube creme. Cremen skal sidde på i 8-12 timer, før du må vaske dig.  Behandlingen gentages efter en uge. Desværre kan kløen fortsætte 2-4 uger efter behandling. Varer den længere bør du kontakte din læge.

 

Gode råd mod fnat

  • Tøj, sengetøj og håndklæder vaskes ved mindst 60 grader i forbindelse med behandling.
  • Tøj der ikke tåler 60 graders vask, skal lægges væk i tre dage ved stuetemperatur.
  • Overtøj, dyner, puder, madrasser med mere luftes godt igennem og sættes til side tre dage ved stuetemperatur.
  • Du bør orientere skole eller pasningsordning, hvis der er konstateret fnat.

På dit apotek står vi klar med hjælp og råd til dig omkring fnat.

Kilde: Danmarks Apotekerforening

 

___________

Dette indlæg er lavet i et samarbejde med apotekeren.dk. Se vores store udvalg af produkter her.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen