Har du tørre øjne? Giv dine øjne den rigtige pleje Se relaterede produkter

Har du tørre øjne? Giv dine øjne den rigtige pleje

Irriterede og tørre øjne er generende og opstår hyppigt i overgangsalderen og i takt med, at vi bliver ældre. Et stort skærmforbrug, tørt indeklima og ensidigt brug af øjnene kan også spille ind. Omega-3 i form af fiskeolie kan afhjælpe problemet.

Oplever du, at dine øjne ofte svier, brænder, tørrer ud eller klør? Du er langt fra den eneste, og der er mange faktorer, der kan spille ind, når øjnene tørrer ud. Skærmarbejde, læsning og tv kan genere øjnene, fordi du blinker for lidt, når du kigger intenst på noget.

Men tørre øjne kan også skyldes hormonelle forstyrrelser, medicinindtag, brug af kontaktlinser og aldring. Heldigvis er der flere præparater og tiltag, der kan hjælpe dig med at slippe af med de irriterede og kløende øjne.

Årsager til tørre øjne

Tørre øjne er en udbredt tilstand, hvis hyppighed stiger med alderen, og særligt er fremtrædende hos kvinder, der oplever hormonpåvirkninger i forbindelse overgangsalderen. Den periode nedsætter nemlig den naturlige tåreproduktion.

Med alderen begynder øjnene desuden at producere tårer med et lavere indhold af den olie, som smører øjets overflade. Det betyder, at tårevæsken smører dårligere og fordamper hurtigere.

Øjenlågsbetændelse, længerevarende brug af kontaktlinser og sygdomme som diabetes, gigt, stofskiftesygdomme samt Sjøgrens syndrom kan forårsage tørre øjne, ligesom visse former for allergi. Oplever du, at problemet med tørre øjne er sæsonbestemt, skal du derfor undersøge muligheden for allergibetonet øjenirritation.

Derudover kan flere typer medicin kan forårsage tørre øjne. Blandt andet p-piller, blodtryksmedicin (betablokkere), antihistaminer til behandling af allergi, medicin til behandling af grå stær samt visse former for psykofarmaka.  

Hvordan behandler du tørre øjne?

Det er sjældent nødvendigt at behandle tørre øjne, medmindre du oplever deciderede smerter i øjet eller et nedsat syn. Almindelige gode råd er at blinke ofte, bruge synet varieret, drikke rigeligt med vand, undgå et varmt og tørt indeklima samt rum med aircondition. Derudover kan mange af dine gener ofte mildnes ved brug af kunstig tårevæske, som kan købes på apoteket uden recept.

>> Her kan du læse mere om tørre øjne og øjendråber

Hvis dine tørre øjne skyldes medicinforbrug, kan en løsning være at kigge på muligheden for alternative præparater, der ikke forårsager tørre øjne. Udskiftning af medicin skal altid ske i samråd med din læge.

Vitaminer og fiskeolie til tørre øjne

Døjer du med tørre øjne regelmæssigt, er det en god idé at spise fisk ofte eller tage et dagligt tilskud af omega-3 i form af fiskeolie. Fedtsyrerne fra omega-3, DHA og EPA, har en positiv effekt på niveauet af fedtsyrer i tårekirtlen. På sigt øger det tåreproduktionen og mængden af tårevæske, hvilket kan modvirke udtørringen af øjnene.

Vil du gerne passe godt på dine øjne og dit syn generelt, kan det desuden være en idé at tage et dagligt tilskud af zink, der opretholder et normalt syn samt C-vitamin, der beskytter øjet mod sygdomme som grå stær.

>> Her kan du finde vitaminer og kosttilskud til øjnene

 

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk, øjenforeningen, healthandscience

Skyldes generne et stort skærmforbrug, er det en god idé at tage en pause og give øjnene ro. Ved medicinindtag kan du tale med din læge om alternative præparater. Derudover kan du prøve kunstig tårevæske eller omega-3, begge dele fås på apoteket.

Når du producerer flere tårer end den mængde tårevæske, du fordamper, kan du opleve løbende øjne eller tåreflåd. Overproduktion af tårer forekommer ofte hos ældre og skyldes en irritation af slimhinden eller snævre tåreveje.

Det er vigtigt, du har rene hænder, inden du drypper. Træk ned i kinden under det øje, der skal dyppes, hvil hånden på panden eller kinden og dryp i den nederste øjenlågsfold. Luk herefter øjet og tryk øjenkrogen ind mod næseryggen med fingeren. Tør overskydende væske væk.  

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen