Sådan kommer du af med ligtorne, hård hud og knyster Se relaterede produkter

Sådan kommer du af med ligtorne, hård hud og knyster

Vores fødder bærer os gennem livet. Men det kan blive en smertefuld fornøjelse, hvis dine fødder er plaget af skader og skavanker. Ligtorne og knyster er meget udbredt, men du kan mindske risikoen for at udvikle de ubehagelige følgesvende med god fodpleje, fornuftigt skovalg og lindrende præparater.

For nogle mennesker er vores fødder noget privat, som vi ikke ønsker at vise frem til andre. Ikke desto mindre har dine fødders sundhed en stor betydning for dit generelle velvære, fordi du bruger dem hver eneste dag til at komme fra et sted til et andet.

Når fødderne er gemt væk i sko i størstedelen af tiden, der måske klemmer og er varme, risikerer vi, at de tager skade. Mange mennesker døjer med smertefulde ligtorne og knyster, der kan være svære at komme af med igen, når først de opstår. Her får du vores bedste råd til, hvordan du undgår skader på dine fødder, og hvordan du lindrer smerterne, hvis uheldet er ude.

Hvad er en ligtorn, og hvordan behandles den?

En ligtorn er et stykke fortykket hud, hvor kernen mærkes som en smertefuld torn, der stikker ind i foden. Ligtorne opstår typisk som følge af gentagne tryk eller friktion. De viser sig ofte på fodsålen eller tæerne, hvor huden gnider mod skoen eller sig selv.

En ligtorn er smertefuld, især når den udsættes for pres. Derfor er det vigtigt at se kritisk på dit valg af sko, hvis du er plaget af en ligtorn. Vælg fodtøj der er blødt og giver rigeligt plads, for at skåne området mest muligt. Indlægssåler kan være en idé for at aflaste, ligesom en bandage eller et plaster med filtringe, der letter trykket, kan hjælpe til, at generne går over hurtigere.

Ligtorne kan behandles med et ligtornplaster (salicylsyreplaster), der opløser den hårde hud i området. Du kan også skrabe den døde hud væk med en pimpsten eller smøre med en væske, der er særligt egnet til ligtorne og danner en elastisk hinde uden om det udsatte område. Se vores udvalg af ligtornplaster.

Derudover er det en god idé at smøre med en god, fed creme, som kan blødgøre den hårde hud i området. I sjældne tilfælde kan huden være betænkt, og det kan være nødvendigt at snakke med lægen.

Er du disponeret for ligtorne, kan du selv tage en række forholdsregler, for at minimere risikoen for at udvikle de smertefulde gener. Vælg dit fodtøj og sokker med omhu, og vær sikker på, at der er god plads til fødderne, så huden og skoene ikke gnider mod hinanden.

Ved vedvarende smerte, kan du søge faglige hjælp hos professionelle fodplejer eller fodterapeuter.

Hvad er hård hud, og hvordan behandler man det?

De fleste af os har prøvet at have hård hud under fødderne i perioder. Det er ganske normalt og forståeligt, når man tænker på, hvor stort et pres vores fødder er udsat for hver eneste dag. Dog kan du afhjælpe den hårde hud ved at implementere en række gode vaner.

Vælg dit fodtøj med omhu. Har du sko, der ikke yder den korrekte støtte og stødabsorption, gør det fødderne mere udsatte for belastning. Det samme gør sig gældende for højhælede sko. Desuden kan personer med nedsunken forfod være mere disponerede for at få hård hud under fødderne.

Du kan forkæle dine fødder med en simpel og daglig fodpleje, hvor du bruger en fed fodcreme, som du masserer ind i huden. Den øgede fugttilførsel og gør risikoen for hård hud mindre. Overvej om dine fødder skal forbi en fodterapeut et par gange om året for ekstra pleje. Han eller hun kan hjælpe dig med simple tricks til at holde fødderne sunde og pæne.

Hvad er knyster, og hvordan behandler man dem?

Har du en knyst, kan den lindes med særligt knysteplaster, ligesom du kan polstre området med en bandage, der masserer området og lindrer smerterne. Du kan yderligere smertelindre med en gel, der påføres flere gange dagligt og afhjælper irritation, hævelse, rødme og ømhed. 

Generel fodpleje kan lindre nogle gener, hvis du har en knyst. Et varmt fodbad og massage af området hjælper til at få foden til at slappe af, ligesom du også kan finde en række øvelser, der med udstrækning af tæer og ben kan lindre de værste smerter.

 

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk

FAQ: Oftest stillede spørgsmål til ligtorne, hård hud og knyster

En ligtorn er ofte kendetegnet ved et mindre område af hård hud. Den hårde kerne mærkes som en torn, der stikker ind i huden, og deraf kommer navnet. Du vil oftest have ligtorne på tæerne eller under forfoden.

En knyst opstår, når storetåen er skæv og peger ind mod de øvrige tæer. Det kan give en udbuling eller slimsæk på storetåens grundled, som kan være smertefuld og generende.

Før du kan slippe af med en ligtorn, skal du fjerne årsagen til at den opstod. Fjern den døde hud fra området og smør den hårde hud med en væske/opløsning specielt til ligtorne. Derudover er det vigtigt, at du er påpasselig med dit skovalg, da sko der klemmer, kun gør problemet værre.

Du kan ikke træne en knyst væk, den skal fjernes ved en operation. Når du har fået den fjernet, kan du forvente en ømhed og hævelse i 3-6 måneder, men du har ikke brug for genoptræning. Har du et job, hvor du står og går meget, vil det være nødvendigt med en kortere sygemelding efter operationen.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen