Kløer og svier det? Skedesvamp er let at behandle Se relaterede produkter

Kløer og svier det? Skedesvamp er let at behandle

Det kan føles flovt, hvis det begynder at klø og svie mellem benene og virke helt uoverskueligt at skulle opsøge en læge, der skal undersøge dig. Men faktisk kan skedesvamp ofte behandles med almindelig håndkøbsmedicin.

Skedesvamp er irriterende og kan være smertefuldt, men der er ingen grund til bekymring, da det hverken er farligt eller har indflydelse på din fertilitet eller øvrige cyklus. Det er en fuldstændigt almindelig infektion, der opstår, når pH-værdien i skedens indre miljø forstyrres. Behandling af skedesvamp er i de fleste tilfælde nemt til gengæld, med creme, kapsler eller tabletter, som du kan læse mere om herunder.

Kvindens udflåd har som udgangspunkt en lav pH-værdi. Indholdet af glykogen (sukker) nedbrydes af mælkesyrebakterier til mælkesyre og skaber et surt miljø, der er vigtigt for skedens bakteriebalance. Når surhedsgraden ændres, vokser den allerede eksisterende gærsvamp Candida Albicans og forstyrrer skedens indre miljø. Forandringen giver en lang række gener som svie, kløe, hævede kønslæber og ændret eller lugtfrit udflåd, som er de mest almindelige symptomer på skedesvamp.

Surhedsgradens ændring kan skyldes flere forskellige ting. Der kan for eksempel opstå ubalance, hvis du har et nedsat immunforsvar, hvis du er i penicillinbehandling eller ved hormonelle forandringer som graviditet eller cyklusskift. Sukkersygepatienter oplever ofte også skedesvamp på grund af et højt glukoseniveau i blodet.   

Hvad kan du gøre for at undgå skedesvamp?

Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at undgå skedesvamp. Det er en god idé at sørge for at irritere underlivet mindst muligt:

  • Lad din hud ånde i bomuldstrusser frem for tætsiddende syntetiskundertøj. 
  • Sørg for at holde en ordentlig hygiejneuden overdreven vask. 
  • Skyl med vand og evt. intimsæbe, der har en pH-værdi, som er tilegnet underlivet. 
  • Sørg for at undgå daglig brug af trusseindlæg.
  • Hvis dit underliv ofte bliver irriteret efter sex, kan du holde irritationen nede ved at gå på toilettet hurtigt efter samleje.

Behandling af skedesvamp med medicin og creme

Skedesvamp kan behandles lokalt med creme og stikpiller, som føres op i skeden. Det kan du få hos dit lokale apotek. Skedesvamp kan også behandles med kapsler, du skal sluge. Disse kræver en recept fra din læge.

Hos over 80 % forsvinder symptomerne på skedesvamp allerede efter en enkelt behandling. Men kommer svampen hurtigt igen, bør du kontakte din læge, der typisk vil anbefale dig at gå fra lokalbehandling til systemisk behandling og sammen med dig lave en forebyggende behandling mod gentagne infektioner.

Er det noget andet end skedesvamp?

Har din mandlige partner også rødme og kløe på forhud og penishoved, er det nødvendigt, at I begge kontakter lægen. Skedesvamp kan ofte forveksles med andre sygdomme som kønssygdomme eller blærebetændelse. Derfor er det vigtigt, at du er sikker på, at det er svamp. Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl eller kontakt lægen hvis: 

  • Du er gravid og oplever symptomer
  • Der er blod i udflåddet uden for din menstruation
  • Du får blister eller sår på kønslæberne
  • Du oplever mavesmerter og ubehag ved vandladning

Kilder: Apotekeren.dkapoteket.dk netdoktor.dk  

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen