Se relaterede produkter

Solstråler og solcremer

Når man snakker solbeskyttelse, er det solens ultraviolette stråler, der er interessante. De opdeles i UVA, UVB og UVC. Det er kun UVA og UVB, der når ned til os på jorden - og dem skal du beskytte dig mod.

Du kan hverken se eller mærke solens UV-stråler. Men de påvirker alle, der opholder sig i solen. Solens UVA trænger dybt ned i huden, hvor de kan give celleskader, mens UVB fører til solskoldning, som også har skader til følge. I mange år var faktorangivelsen på solbeskyttelse kun angivet som UVB-faktor. I dag ved man, at det er vigtigt at beskytte sig mod begge typer stråling. I de senere år er mange producenter derfor begyndt også at angive UVA-beskyttelsen på produkterne.

Hvilken faktor skal du vælge?

Her i Danmark vil du som regel være tilstrækkeligt beskyttet med en solcreme på faktor 15. Det er dog en forudsætning, at du påfører solcremen i rigelige mængder. Har du lys eller særlig solfølsom hud, bør du dog vælge en højere faktor. Det samme gælder, hvis dagens UV-indeks er på 6 eller derover.

>> Se udvalget af solcremer

Fysiske og kemiske filtre

Solcremer kan indeholde fysiske filtre, kemiske filtre eller en kombination af disse. Fysiske solfiltre er synlige, fordi de gør huden lidt hvid. De virker ved at reflektere strålingen. Kemiske filtre trænger lidt ned i huden og efterlader derfor ikke huden hvid på samme måde. De virker ved at absorbere strålingen. Man har forsket i at udvikle de fysiske solfiltre med partikler i nanostørrelse, da disse lettere trænger ind i huden. De efterlader derfor ikke huden hvid i samme grad.

Solcremer til børn

Solcremer til børn har typisk et højt faktortal. Filtrene kan være af alle typer, men man ser i højere grad blandinger af fysiske og kemiske filtre i dag end førhen, hvor man stort set kun brugte fysiske filtre. Der er intet grundlag for at anbefale den ene type filter frem for den anden. Det vigtigste er at beskytte børn bedst muligt med creme, hat/tøj, skygge og undlade at udsætte dem for middagssol. Det er en god idé at vælge solcremer uden parfume til børn. Hvis du eller dit barn har en kendt allergi over for parfume eller andre kosmetiske stoffer, kan det også være en god ide at vælge solcremer uden solfiltret octocrylene. Det kan i sjældne tilfælde give en allergisk reaktion. Solcremer, der bærer Astma-Allergi-mærket, er uden octocrylene.

>> Solcremer til børn

Filtre i udlandet

I Danmark er der kun godkendte solfiltre i solcremer. I visse lande er det imidlertid tilladt at anvende filtre, som vi fraråder her i landet. Specielt stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor) kan forekomme i udenlandske solcremer, men er under mistanke for at være hormonforstyrrende. De frarådes derfor til børn og unge under 12 år samt til gravide. Læs altid på deklarationen, inden du køber en solcreme i udlandet.

Korrekt brug af solcreme

Husk at bruge den korrekte mængde solcreme. En tommelfingerregel er en god håndfuld solcreme til en krop. Hvis du ikke påfører solcreme i tilstrækkelig mængde, reducerer du faktortallet meget drastisk. Hvis du for eksempel kun påfører det halve af den anbefalede mængde, vil den reelle faktorbeskyttelse typisk være under 14 af den angivne faktor.

>> Læs om solskoldning og hvad du kan gøre, når skaden er sket 

Solcreme og badning

Nogle solcremer er vandresistente (Waterresistant). Disse skal kunne holde til 2 x 20 minutters badning. Andre er vandfaste (Waterproof). Disse produkter skal kunne holde til 4 x 20 minutters badning. Fælles for begge er dog, at du altid bør påføre solcreme igen efter badning og specielt efter frottering med håndklæde, da det fjerner noget af beskyttelsen.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen