Når solen klør Se relaterede produkter

Soleksem - når solen klør

Selv et kort ophold i solen kan give soleksem. Gå særligt forsigtigt i solen, hvis du før har været ramt af det kløende udslæt.

Solen er varm og dejlig, men kan blive en sand plage, når du har soleksem. Husk specielt at give dine børn en solcreme på. Soleksem er et stærkt kløende udslæt med små knopper eller blærer, der viser sig på huden 1-3 dage efter, du har været udsat for sollys. Selv et kort ophold i solen kan udløse eksemet, som er en allergisk reaktion - ikke en forbrænding.

Ofte er det solens UVA-stråler, du ikke kan tåle. Men det kan også være UVB-strålerne eller begge typer stråling, du er overfølsom over for. Man mener, at overfølsomheden skyldes, at sollyset fremmer dannelsen af proteinstoffer, som huden reagerer allergisk over - med kløe, rødme og måske hævelse til følge.

Når du har fået soleksem, bør du skærme det ramte område helt fra solens stråler med tøj i en uges tid. Fortsætter du med at udsætte huden for sollys, kan udslættet genere dig i ugevis. Efter en uge eller mere kan du forsigtigt forsøge dig med sol på området igen. Brug altid en solcreme mod soleksem, der har en høj beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler. Det samme gælder, hvis du vil forebygge soleksem.

Smør med solcreme helt fra de første forårsstråler, undgå middagssolen og begynd med at udsætte huden for bare nogle minutters sollys ad gangen. Hellere hyppige og korte ophold end lange og pludselige. Først når din hud har vænnet sig til lyset og opnået en brun farve, vil den sjældent reagerer allergisk. Den brune farve beskytter nemlig mod lyset.

Sådan kan du få lindring og behandling til din soleksem

Hvis du år efter år er meget plaget af soleksem, så kan en hudlæge hjælpe dig med at hærde din hud med lysbehandlinger. Du kan også få undersøgt, hvilken type sollys, du er allergisk over for. Vær opmærksom på, at udslæt efter sollys også kan opstå som følge af sygdom, medicin og parfumestoffer på huden. Tal derfor med lægen, hvis du har mistanke om andre årsager.

Du kan lindre et kløende og hævet soleksem med en mild steroidcreme eller med tabletter og creme med et antihistamin, som dæmper den allergiske reaktion. 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen