Solcreme til børn: Sådan beskytter du dit barn korrekt Se relaterede produkter

Solcreme til børn: Sådan beskytter du dit barn korrekt

Forårssolens varme stråler betyder masser af udendørs leg og aktiviteter for børnene. Men det er vigtigt, du beskytter dem mod de stærke UVA- og UVB-stråler, som kan give hudkræft senere i livet. Vi guider dig her til de bedste vaner med solcreme til børn og baby.  

Foråret er over os, og for mange kan det kun gå for langsomt med at komme ud i solens varmende stråler. Men den milde forårssol er sjældent så mild endda, og i maj kan strålerne faktisk være lige så kraftige som en varm sommerdag i august.

Solens stråler er generelt gode for os, UVB-strålerne er vores hovedkilde til D-vitamin, og lyset har en positiv effekt på vores overskud og humør. Men i for store doser er strålerne skadelige, og hvert år oplever mange danskere at blive solskoldede i den stærke forårssol, fordi de glemmer de gode vaner.

Som udgangspunkt skal vi danskere have solcreme på, når UV-indekset er på 3 eller over. Solcreme, let tøj og perioder i skyggen midt på dagen, når solen er stærkest, er vigtige huskeregler og nedsætter risikoen for hudkræft og hudforandringer senere i livet markant.  

Sådan passer du på dit barn i solen

Det skiftende forårsvejr kan overraske gang på gang. Morgenen kan være trist og overskyet, og så kan det virke omsonst at smøre dit barn ind i solcreme fra top til tå inden skole eller daginstitution. Men som dagen går, bryder solen frem fra sit skjul, og du fortryder, at du ikke smurte om morgenen.  

De fleste institutioner har et regelsæt, når det kommer til at smøre børnene med solcreme. Det kan være en god idé at give dit barn en solcreme med, og tale med personalet om deres rutiner.

Når forårssolen rigtig bryder igennem, er det desuden vigtigt, at du klæder dit barn korrekt efter vejret. Sørg derfor altid for, at dit barn har tynde, lette trøjer og bukser og en solhat i garderoben i skolen eller institutionen, så de kan blive beskyttet mod de stærke stråler.

Hvilken solfaktor er bedst til børn?

Små børn har brug for den bedste solcreme. De har endnu ikke en god pigmentbeskyttelse, hvilket betyder, at bliver de forbrændt eller får for store doser sol, er de særligt eksponerede for at få hudforandringer som voksne.  Vælg gerne svanemærkede produkter, fordi de hverken indeholder parfume eller stoffet 4-MBC, der kan være skadelige for børn.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du smører dit barn ind i et tykt lag solcreme, mindst faktor 15, inden børnehave eller skole. Jo lysere barnets hud er og jo højere UV-indeks, des højere faktor. Generelt bør børn ikke opholde sig i solen midt på dagen kl. 12-15, hvor solens stråler er stærkest.

>> Her kan du se apotekets udvalg af solcreme

Smør gerne børn to gange med solcreme

Det kan være en god idé at smøre dit barn – og også dig selv - to gange med solcreme, så du undgår at overse nogle steder. Brug eventuelt en spray, som fordeler indholdet optimalt på hele kroppen.

Alle de steder, der ikke er dækket af tøj, skal smøres ind. Et godt råd er at bruge en mængde solcreme, der svarer til barnets hånd (ca. 20 ml) og smøre ind 20 minutter, inden barnet skal ud at lege. Det giver solcremen mulighed for at tørre og blive optaget ordentligt i huden. Husk særligt udsatte områder som læber, næse, ører, skuldre og fødder.

Ingen solcreme er 100% vandfast, og det er derfor vigtigt, at du smører barnet en ekstra gang, hvis det har været i vandet, har svedt meget eller er blevet tørret med et håndklæde.

>> Her kan du læse mere om solcreme og holdbarhed

Solcreme er ikke en adgangsbillet til en hel dag i den stærke sol. Fælles for store og små er at nyde solen i fornuftige doser, så din hud langsomt vænner sig til strålingen. En god idé er at starte med korte ophold udenfor med en høj solfaktor. Når din hud har taget farve, kan du gå ned til en lavere solfaktor.

Solcreme til baby

Børn under 1 år bør som udgangspunkt aldrig opholde sig i direkte sol. De skal i stedet være i skyggen med solhat og let tøj, der beskytter mod skolens stråler. Kan barnet endnu ikke selv bevæge sig, behøver du af samme årsag ikke at smøre det med solcreme.

Når dit barn bliver stort nok til at komme omkring og ud af skyggen, er det nødvendigt med solcreme og solhat. Her gælder også, at du skal smøre barnet i et tykt lag solcreme to gange på de områder, der ikke er dækket af tøj. En god ide kan desuden være at give det et tyndt lag tøj på, når barnet opholder sig kortvarigt i den stærke sol.

Sundhedsstyrelsens anbefaling er mindst en faktor 15 til børn. Men det gælder, at jo lysere hud og højere UV-index, des højere solfaktor. Vælg gerne et svanemærket produkt, fordi det ikke indeholder parfume eller stoffet 4-MBC, der kan være skadeligt for børn.

Opholder dit barn sig udenfor i solens stråler, skal det have solcreme på, som minimum en faktor 15. Det gælder også, hvis dit barn leger i skyggen og løber ud i solen i kortere perioder.

Ja, det kan du. Vi har flere varianter, og personalet står klar til at hjælpe dig med de spørgsmål, du måtte have til solfaktor og produkter.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen