Solskoldning: Hvad hjælper, når skaden er sket? Se relaterede produkter

Solskoldning: Hvad hjælper, når skaden er sket?

Hver eneste sommer valfarter vi til de danske strande i jagten på den solbrune farve. Men for mange ender jagten i stedet med store smerter på grund af solskoldninger. Her får du gode råd til at lindre dine smerter, hvis skaden allerede er sket.

Sommervejret har vist sig fra sin bedste side, og du har brugt hele dagen på at solbade. Du synes selv, at du har sørget for at smøre dig godt ind i solfaktor 15, for du skulle jo nødig risikere ikke at tage farve. Om aftenen ser du til din store forskrækkelse, at dine skuldre, mave og lår begynder at rødme, og din hud føles meget varm. Du mærker også en kløende fornemmelse komme snigende, og din hud gør ondt. Øv, du har fået en solskoldning.

Heldigvis er der råd at hente, som kan hjælpe din forbrændte hud og lindre dine smerter.

Solskoldning – hvad er det?

Sol er godt for vores krop, idet den udgør den vigtigste kilde til D-vitamin, som hjælper kroppen til at optage kalk og styrker vores knogler og muskler. Men for meget sol skader vores hud og kan give smertefulde forbrændinger.

En solskoldning er, som navnet antyder, en reel skoldning eller forbrænding af din hud, fordi den er blevet udsat for alt for meget sol. Der er faktisk tale om en 1. gradsforbrænding. Solskoldningen viser sig ikke med det samme. Symptomerne opstår nemlig først fire til seks timer efter, at du har udsat din hud for sol.

For meget sol forårsager en betændelseslignende tilstand i huden, som gør, at du oplever rødme, varme, hævelse, kløe, svie og smerter. Så når du bliver forbrændt, efter du har ligget for længe i solens skarpe UV-stråler, har du faktisk beskadiget din hud. I yderste instans forværrer solskoldninger din risiko for senere i livet at udvikle hudkræft.

Hvad hjælper, når man er blevet solskoldet?

Hvis du alligevel har fået en solskoldning, og dine smerter er ved at tage livet af dig, findes der nogle gode råd, du kan følge for at behandle forbrændingen og lindre dine smerter:

  1. Afkøl din solskoldede hud med koldt vand, eller lav et omslag af kolde, opvredne klude.

  2. Sørg for at smøre din forbrændte hud ind i afkølende, lindrende creme. Cremer, der indeholder Aloe Vera, kan være et godt middel mod dine smerter, fordi den beroliger og afkøler det ramte område. Aloe Vera virker desuden helende og kan hjælpe din hud til at reparere sig selv mod forbrændingen (- hvis du er allergisk overfor Aloe Vera, skal du undgå at bruge det, da det kan forværre din forbrænding). Du kan også vælge at bruge en Aftersun Lotion, som virker kølende, reparerende og giver din hud masser af fugt. 

    1. Du kan finde den Aloe Vera eller aftersun, der passer til dig lige her.
  1. Hold dig langt væk fra solens stråler, så du ikke beskadiger din solskoldede hud yderligere. Hvis du tager mere sol, vil det forværre forbrændingen. Dine symptomer vil også blive mere smertefulde og kan potentielt udvikle sig til en 2. gradsforbrænding med væskefyldte blærer på huden.

  2. Hvis du oplever meget kløe, svie eller smerte, kan du bruge kløe- eller smertestillende midler enten som creme eller i tabletform. Hør nærmere på dit lokale apotek.

  3. Hvis solskoldningen er så voldsom, at den har forårsaget blærer på huden, skal du sterilisere en nål med en lighter eller sprit og derefter prikke hul på blæren. Hav et stykke køkkenrulle ved hånden til at suge væsken op.

 

Hvis du har fulgt rådene, og du fortsat har mange smerter, skal du kontakte din praktiserende læge, som kan tage et kig på dine symptomer og give dig den rette behandling.

Sådan forebygger du solskoldninger i fremtiden

Hvis du er træt af at blive solskoldet hver eneste sommer, kan du med disse simple råd forebygge en fremtidig forbrænding:

  • Jo lysere din hud er, jo vigtigere er det at beskytte den imod solens stråler

  • Sørg for at holde dig i skyggen, og undgå solen mellem klokken 12 og 15, hvor den står højest på himlen

  • Brug en solhat, som beskytter din hovedbund, ansigt, nakke og brystkasse

  • Husk at bruge en solcreme med en god solfaktor, og smør dig ind jævnligt – også efter du har været en tur i vandet. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du som minimum bruger solfaktor 15 i Danmark, men gerne en højere solfaktor, når du er i udlandet

  • Sørg for at dække din krop til mod solen. Brug gerne løstsiddende og luftigt tøj lavet i bomuld

Kilder: sundhed.dk og netdoktor.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen