Skru ned for livstidsdosis af solstråler Se relaterede produkter

Skru ned for livstidsdosis af solstråler

Solen er en kilde til liv på jorden, men også en langsom dræber. Den sender sine skadelige UV-stråler ned på os mennesker - og er du først blevet solskoldet gentagne gange i barndommen, er risikoen for at udvikle eksempelvis modermærkekræft i voksenlivet blevet meget større.

Hudkræft i udbrud

Mere end 1.350 danskere bliver hvert år ramt af modermærkekræft, og tallet er stigende. Sammen med almindelig hudkræft er modermærkekræft blandt de hyppigste kræftformer i Danmark - og rundt regnet 90.000 voksne danskere lever med kræft i huden*.

Pas på livstidsdosis

Den stigende forekomst af kræft i huden skyldes de uhensigtsmæssige solvaner hos både børn og voksne. Det betyder at mange af os - alt for tidligt i livet - bærer på en forhøjet livstidsdosis af dels solens skadelige UV-stråler og dels solariernes skadelige UV-lys. Det øger risikoen for at udvikle kræft. Derfor er det vigtigt at bruge solcreme med en høj faktor (en høj SPF), som er afpasset din hudtype, tidspunktet på året og dagen og om hvorvidt du er beskyttet på anden vis.

Børn er udsatte

Børn er særligt udsatte, når det gælder solens skadelige UV-stråler. De skal naturligvis ikke undgå solen helt, men med voksnes hjælp lære at opholde sig i solen med sund fornuft. Det handler om at søge skygge midt på dagen, bruge tøj og solhat samt solcreme de steder på kroppen, hvor tøjet ikke dækker. Spædbørn skal holdes helt ude af solen.

Forebyggende indsats

Ved at følge de anbefalede solvaner og opholde sig under åben himmel med omtanke kan man forhåbentlig undgå de skadelige eftervirkninger senere hen i livet:

"Det er ekstra vigtigt at undgå solskoldning i barndommen. Risikoen for at udvikle den farlige modermærkekræft øges væsentligt, hvis man er blevet solskoldet flere gange som barn. I barndommen opholder man sig meget udendørs og får på den måde en stor del af sin totale livseksponering af UV-stråler", udtaler hudlæge Dr. Helena Gonzalez fra Hudkliniken Sahlgrenska i Göteborg.

Tyndhudede børn

Hun pointerer, at børns hud er tyndere end huden hos voksne, hvorfor deres hud kan være mere følsom i solen og således mere modtagelig for dybere celleskader. Det ikke-færdigudviklede pigmenteringssystem hos børn frem til teenageårene medfører, at huden ikke har et lige så stærkt forsvarssystem til at modstå solens skadelige UV-stråler.

Hold øje med UV-indekset

Den største koncentration af de ultraviolette stråler finder sted midt på dagen mellem 12 og 15, hvorfor solbeskyttelse er ekstra vigtigt i netop dette tidsrum. Det er især de langbølgede UVA-stråler, der er farlige, da de trænger dybt ind i huden og giver huden farve ved at ændre på hudens pigment. Det såkaldte UV-indeks kan hjælpe med finde ud af, hvornår solbeskyttelse er særligt påkrævet - og fx kan du tilmelde dig et dagligt UV-varsel, hvor du på e-mail eller sms kan få dagens tal.**

Nyt under solen på apoteket

Tag apoteket med på råd og hent faglig, saglig og uvildig rådgivning om solbeskyttelse. Apoteket bliver løbende opdateret omkring nye forskningsresultater, nye produkter og nye erfaringer omkring solbeskyttelse - og det er denne sikre viden, der er grundlaget for apotekets rådgivning:

- Solbeskyttelse er i sig selv lidt af en videnskab. Vi holder et vågent øje med den seneste viden, holder os til de officielle anbefalinger og har et bredt produktsortiment fra anerkendte leverandører. Vi hjælper med at finde frem til den rette løsning, der passer til det individuelle behov - også når det gælder børn, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

 

Gode råd om solbeskyttelse - særligt for børn

  • Søg skygge i tidsrummet 12-15 fra april til september
  • Hold altid spædbørn i skyggen
  • Klæd barnet på med hat og let, tætvævet tøj
  • Brug vandfast solcreme med UVA- og UVB-beskyttelse
  • Vælg solbeskyttelse med høj faktor (især hvis du skal til udlandet)
  • Smør tykt på - 20 ml til et barn, hvilket svarer til en barnehåndfuld
  • Påfør solbeskyttelse omkring 20 minutter før

Kilder: www.sundhed.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.netpatient.dk, www.skrunedforsolen.dk og www.cancer.dk

 

*Se webartiklen "Kræft i huden i tal", publiceret på www.cancer.dk den 19. januar 2012.

**På websitet www.cancer.dk (Kræftens Bekæmpelse) er det muligt at tilmelde sig et dagligt UV-varsel - og her findes også detaljeret viden om gode solvaner, UV-indeks i udlandet og forebyggende indsats.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen