Se relaterede produkter

Sådan får du de rette mængder sol

Solen er farlig i både store og små mængder. Ved for høj eksponering risikerer vi hudkræft og ved for lav kan vi komme i underskud af D-vitamin. Det handler om at finde den gyldne middelvej – også når det gælder solcreme.

Når solen titter frem, vil vi gerne ud og nyde det gode vejr og få farve på den vinterblege krop. Men selvom sol er godt for os, skal vi være opmærksomme på at få de rette mængder.

Både for lidt og får meget sol kan skade

I 1920’erne kunne lægevidenskaben bidrage til strandbølgen og den solbrune huds efterhånden høje kurs, da det blev opdaget, at sollys er sundt for kroppen. De særlige UV-stråler får huden til at danne D-vitamin, der påvirker tarmenes kalkoptagelse og styrker knogler og tænder.

Næste bølge inden for lægevidenskaben kom i 1950’erne. Mennesker begyndte i stigende grad at få hudkræft, og det blev koblet til solens farlige stråler. Advarselskampagner har lært os, at solbrun hud er lig med uforsigtighed. Al bar hud skal smøres ind i solcreme, før vi begiver os udenfor i sollys.

I dag ved vi, at solmangel og for lidt D-vitamin har en række konsekvenser. Det kan svække immunforsvaret, øge risikoen for knogleskørhed, sukkersyge, sklerose og bestemte kræfttyper. Der bliver også stadig forsket i koblingen mellem mangel på D-vitamin og forekomsten af forskellige autoimmune sygdomme.

Samtidig ved vi også, at jo mere UV-stråling du bliver udsat for gennem livet, jo større er risikoen for hudkræft. Meget sol skaber også forstyrrelser i hudens pigment. Særligt hænder og ansigt er udsat.

Hvad er SPF og UV?
SPF er forkortelsen for Sun Protection Factor. Det er den beskyttelse som en solcreme giver mod UV-stråling. Højere SPF indikerer mere effektiv beskyttelse.

 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Solens gyldne middelvej

Men hvordan sikrer man at få tilstrækkelige mængder sol uden at skade huden? Eksperter anbefaler et kvarters ufiltreret sol på 20% af kroppen minimum 3 gange ugentligt – men de fraråder, at man færdes i solen i timerne mellem 11.00 og 15.00. Uden for tidsrummet, hvor solen står højest, bør huden dækkes med let tøj, mens bar hud skal smøres med solcreme – og man skal altid huske solcreme i ansigtet.

På markedet er der et stort udvalg af solcreme, og det kan være svært at overskue sortimentet. Nogle er særligt egnet til sart og udsat hud og svier ikke øjnene, hvis man fejlagtigt får det lidt creme i dem. Andre er oplagt til spotbehandling af pigmentpletter, mens nogle kombinerer SPF og antioxidanter. Kom ind på dit lokale apotek. Vi kan guide dig til at vælge den solcreme, som passer lige netop dig.

UV-stråling betyder ultraviolet stråling og findes i flere former – både synlige og usynlige. Men fælles for dem er, at de kommer fra solen. UVB-strålerne er dem, der gør dig solskoldet og giver risiko for kræft. UVA giver huden farve og kan ødelægge hudens DNA, så det medfører hurtigere ældning af huden.

Kilde: MagasinetHelse

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen