Søvnbesvær og sygdom: Sådan påvirker det dit helbred Se relaterede produkter

Søvnbesvær og sygdom: Sådan påvirker det dit helbred

En god nats søvn er afgørende for dit helbred, da det giver kroppen mulighed for at restituere og genopbygge sig selv. Manglende søvn kan have konsekvenser. En af de åbenlyse er træthed – men der er også en række psykiske bivirkninger. Søvnspecialist Helle Bentzen gør os klogere på, hvordan søvnløshed og søvnbesvær påvirker helbredet.

Symptomer på søvnløshed og søvnbesvær

Søvnløshed og søvnbesvær er tilstande, hvor du har svært ved at falde i søvn, forblive i søvnen eller vågner for tidligt, selvom det er muligt at sove længere. Du er derfor ikke udhvilet den efterfølgende dag.

Årsager til søvnløshed og søvnbesvær

Et forhøjet niveau af stresshormoner kan være årsagen til, at du ikke kan sove. ”Årsagen til søvnproblemer skyldes i de fleste tilfælde en forhøjet aktivitet i det sympatiske nervesystem - fight and flight-nervesystemet - før sengetid. Det viser sig som tankemylder, bekymringstanker, hjertebanken, rastløshed, uro og stress,” forklarer Helle Bentzen, der er søvnspecialist og foredragsholder.

Sygdomme der påvirker søvnkvaliteten

Søvnløshed kan også ses som bivirkning ved forskellige sygdomme:

  • Psykiatriske lidelser som depression, angst eller mani.
  • Medicinske tilstande som hjerte- og lungesygdomme, forhøjet stofskifte og lignende.
  • Søvnapnø, hvor vejrtrækningen midlertidigt stopper under søvn.
  • Rastløse ben og visse neurologiske sygdomme som demens og Parkinsons sygdom.
  • Bivirkninger af medicin, herunder prednisolon, vanddrivende midler, kræftbehandling og visse typer blodtrykssænkende medicin.
  • Alkohol- og stofmisbrug samt langvarig brug af sovemidler kan føre til kronisk søvnbesvær, især ved forsøg på at stoppe.
  • Hos ældre kan natlig vandladning være en væsentlig forstyrrelse af søvnen.
  • Sjældnere årsager inkluderer smerter fra bindevævs-, led- og rygsygdomme.

Sådan påvirker søvnmangel kroppen

Søvn spiller en vigtig rolle, når du skal tænke og lære, og søvnmangel påvirker kroppen negativt både psykisk og fysisk.

Mentale konsekvenser af søvnmangel

Noget af det første, der sker ved søvnmangel er, at hjernen ikke fungerer optimalt. Det går ud over din evne til at koncentrere dig, holde fokus og din reaktionstid. Desuden bliver du mere styret af dine følelser. Du bliver hurtigere ked af det, irriteret og vred. Det går også ud over din evne til at tage gode beslutninger,” siger Helle Bentzen.

Sociale konsekvenser ved søvnmangel

Ved manglende søvn, går det ud over energien og overskuddet. Der er ikke længere energi til alt det, livet også byder på. ”Du begynder stille og roligt at melde fra til diverse arrangementer – dels fordi du ikke orker det, og dels fordi du er bange for at komme for sent hjem, så der er endnu færre timer at sover i,” forklarer Helle Bentzen.

Fysiske konsekvenser af søvnmangel

Søvnmangel er et alvorligt og ofte undervurderet problem, fordi søvn ikke prioriteres i det travle liv. En god nattesøvn giver ikke blot energi til den kommende dag, men den er også livsnødvendig for helbredet på længere sigt. Søvnmangel gennem længere tid giver øget risiko for hjertekarsygdomme, diabetes, demenssygdomme, stress, angst og overvægt.

Behandling og forebyggelse af søvnbesvær

Det vigtigste er at starte med at spørge dig selv, hvad årsagen til søvnbesværet kan være. Hvis det er tankemylder, kan det måske hjælpe at skrive tanker og bekymringer ned. Hvis det er hyppig opvågning, kan et par ørepropper måske hjælpe dig. Helle Bentzen kommer her med fire tiltag, der kan hjælpe søvnen godt på vej:

Find roen inden sengetid

Brug den sidste time inden sengetid på at finde ind til den ro, der er så vigtig for at søvnen kan fungere. Du kan f.eks. læse i en bog, strikke, lytte til stille musik, lave afspænding eller lægge puslespil. Du skal finde ud af, hvad der giver dig roen og vælge noget, der giver dig en god aften. Væk med skærmene den sidste time, inden hovedet rammer puden”

Stå op, hvis du ikke kan sove

Din seng skal være et rart og dejligt sted og ikke et sted, du ligger vågen, har masser af tanker og bekymringer. Alle stresstankerne om, at du ikke sover endnu, får kroppen til at producere adrenalin, der gør det sværere at sove. Det kan hjælpe at stå op og kigge i et magasin, høre noget musik eller lave meditation”

Gå først i seng, når du føler dig træt

Mange med søvnproblemer går alt for tidligt i seng for at have flere timer at tage af, hvis søvnen ikke vil indfinde sig. Vent med at gå i seng til du føler dig træt”

Slip fokus på søvnen

Jo mere fokus du giver søvnen, jo sværere er det at få den til at fungere. Det kan være svært, men prøv at stoppe med at tracke din søvn på dit smartwatch, slip tankerne om søvnen, når de dukker op, og lad ikke søvnen styre dit liv”

>>> Læs 10 gode råd, der kan hjælpe din søvn i artiklen her

Der er mange tiltag, der kan hjælpe din søvn godt på vej. Nogle er lette at ændre, mens andre kræver større ændringer. Hvis du sover dårligt over i længere tid, kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen