Sådan lindrer du bedst din hudsygdom
Mange danskere lider af kroniske hudsygdomme, der ofte forårsager generende symptomer og forringer livskvaliteten hos de personer, der lever med dem. Viden, forståelse for sin egen lidelse og forebyggende behandling er afgørende, siger ekspert.
Huden er kroppens største organ, og det er vigtigt, at vi passer godt på den og giver den de bedste betingelser. For ud over at beskytte os mod infektioner, hjælper huden også kroppens evne til at regulere varme og væske.
Der findes dog rigtig mange både almindelige og sjældne hudsygdomme, der rammer et stort antal danskere hvert år. Sygdomme, der forårsager generende symptomer som kløe og smerte, og desuden kan have en negativ effekt på vores sociale liv. Mange patienter med synlige sår eller ar oplever nemlig forringet selvtillid og manglende lyst til at komme ud som følge af deres lidelse.
”Det er bevist, at livskvaliteten kan være meget påvirket hos patienter, der lever med en svær hudsygdom. Evnen til at sove og dermed varetage et arbejde kan være kraftigt forringet. Det er altså langt fra kun en kosmetisk lidelse at leve med en svær hudsygdom”, siger Trine Bertelsen, MD, PhD i hud- og kønssygdomme ved Aarhus Universitetshospital.
Vær klar til efteråret
Sommeren går på hæld og med den også sol og varme, der ellers kan virke som en positiv faktor for personer, der lever med eksempelvis psoriasis. Den tørre, kolde luft, der kommer med efteråret, gør at huden bliver mere udsat, og at sygdommen kan blusse op. Men med den rette hudplejeindsats kan du hjælpe din hud godt ind i den nye sæson.
”Lider man af psoriasis eller atopisk eksem, er det vigtigt at få smurt sig forebyggende med en god, fed creme, nu hvor det bliver efterår og mere tørt i vejret. Som patient skal man have en forståelse for, at det typisk ikke er lidelser, der kan helbredes. Men man kan lære at lindre sygdommen og holde den i ro”, siger Trine Bertelsen.
Lær at forebygge og behandle din hudsygdom
Psoriasis:
Næsten 165.000 danskere lider af psoriasis, en kronisk hudsygdom, der kan give udslæt på store dele af huden. Psoriasis er en arvelig sygdom, der ikke smitter, og hvor symptomerne typisk viser sig som rødt udslæt, dækket med hvide skæl.
Det er ikke en farlig sygdom, men det kan opleves som en belastning at leve med en lidelse, der forårsager tydelige sår og pletter på huden. Udbruddene kan forekomme i mange forskellige størrelser, fra små dråbeformede pletter til større plamager på størrelse med en mønt eller en håndflade.
Behandling:
Sygdommen er kronisk og kan ikke helbredes fuldt ud, hvis du først er blevet ramt af den. Dog kan du lindre de lette symptomtilfælde på psoriasis med en fed creme, særligt når de kolde måneder rammer, og luften bliver tør. Andre behandlingsformer er lys, og i svære tilfælde medicinsk behandling hos din læge.
Eksem:
Mange danskere har oplevet at have en form for eksem på et tidspunkt i livet. Eksem er typisk en kløende hudlidelse, der viser sig som rødme, blærer, hævelse, som kan optræde over hele kroppen. Eksem kan både skyldes udefrakommende påvirkninger, som man ser ved soleksem eller vintereksem. Men det kan også være genetisk betinget. 15-20% af alle børn lider af atopisk eksem, bedre kendt som børneeksem.
Behandling:
Lider du af eksem, er det bedste, du kan gøre at tilføre din hud fugt. Man ser ofte, at patienter med eksem oplever tør, sart og irriteret hud, som klør. Smører du ikke de udsatte områder korrekt, risikerer du at kradse hul og kan dermed opleve sår og måske infektioner. Den vigtigste behandling mod eksem er derfor at holde huden fugtig og smøre den regelmæssigt med god, fed creme.
>> Find apotekerens hudplejeprodukter her
Ved svære tilfælde af eksem kan det være nødvendigt at behandle med medicinske cremer. Virker det ikke, kan man overveje en behandling med tabletter og indsprøjtninger.
Andre hudlidelser og sygdomme:
Rosacea:
Rosacea er en kronisk betændelse af huden i ansigtet. Den rammer ofte kvinder i alderen 30-50 år med lys hud. Symptomer ved rosacea viser sig ofte ved, at de små blodkar i ansigtet, særligt omkring kinder og næse, udvider sig og forårsager en vedvarende rødmen i huden. Rosacea kan, ligesom psoriasis og eksem, være en psykisk belastende sygdom, fordi den giver synlige røde udslæt i ansigtet.
Behandling:
For at undgå at rosacea forværres, er det vigtigt, at du undgår stærk varme/kulde, alkohol og stærk krydret mad. Derudover anbefales det altid at bruge solbeskyttelse udendørs og vælge skånsom hudpleje. Læs mere om rosacea, og hvad du kan gøre for at behandle det.
Kilder: psoriasis.dk, sundhed.dk, netdoktor.dk, apoteket.dk, medicin.dk