Hvad sker der, når huden ældes og bliver sart?
Med alderen ændrer din hud sig. Den bliver mere tynd, sart, rynket og tør. Her kan du læse, hvad der sker i din hud med tiden, og hvilke problemer, du kan få.
Din hud består af tre forbundne lag. Yderst er overhuden, hvor nye hudceller dannes. Dernæst kommer læderhuden, som består af bindevæv. Inderst er underhuden, som er et fedtlag. Cellerne i overhuden danner blandt andet fedtstoffer, der lægger sig mellem cellerne og danner en barriere, så vand fra hudens dybere lag ikke fordamper. Derved udtørrer din hud ikke så let.
Med alderen bliver dannelsen af fedtstoffer dog mindre, og huden bliver derfor lettere tør. Med tiden mindskes også fedtlaget i din underhud. Det gør huden slap, og dermed mere rynket.
>> Find alle apotekerens hudpleje-produkter her
Hvad sker der i læderhuden?
I læderhuden dannes de to vigtige fibre, kollagen og elastin. Kollagens funktion er at styrke og støtte din hud. Elastins funktion er at gøre din hud elastisk. Allerede fra 25-års-alderen, danner din hud dog ikke så hurtigt kollagen og elastin, og huden mister derfor gradvist noget af sin styrke og smidighed.
Dette ses tydeligst på hud, der har været udsat for solstråler. UV-stråler er nemlig med til at nedbryde kollagen og elastin. Vil du undgå flere rynker end højst nødvendigt, bør du derfor beskytte din hud med en creme med solfaktor.
I læderhuden findes også talgkirtler, der danner talg, som er en olieret substans. Talgkirtler findes mest i hovedbunden, ansigtet, bryst og skuldre, hvor talg er med til at fedte og smøre hud og hår. Talgkirtler findes ikke i håndflader og fodsåler. Talg hjælper til at huden ikke bliver tør. Med alderen falder produktionen af talg også, og huden bliver derfor lettere tør.
Gærsvampe trives i hudfolder
Candidasvampen lever normalt overalt på huden uden at give gener. Men når huden bliver mere slap og får hudfolder, hvor der bliver fugtigt, trives svampen ekstra godt og kan give en infektion. Det sker ofte under brystet eller i armhulerne. Symptomerne er rødme, kløe og skældannelse. For at undgå svampeinfektioner er det vigtigt, at du vasker din hud med en mild uparfumeret sæbe og tørrer dig grundigt efter vask.
Du bør også forsøge at holde huden tør ved at klæde dig i for eksempel bomulds- eller uldtøj, der lader din hud ånde og sved fordampe. Har du fået svamp i en hudfold, kan du behandle med en svampedræbende creme, som kan købes i håndkøb. Oplever du gentagne infektioner, eller har du en infektion, der ikke lader sig behandle med håndkøbslægemidler, så skal du kontakte din læge.
>> Her kan du finde håndkøbsmidler mod svamp
De brune leverpletter
Med alderen vil du måske få leverpletter. Det er brune pletter på huden, der kommer på lysudsatte steder som hænder og ansigt. De har ikke noget med leveren at gøre, som navnet ellers siger. Pletterne på huden kommer som følge af UV-strålers påvirkning af pigmentcellerne i din hud. Strålerne får cellerne til at producere mere af det farvestof, der gør huden brun, også kaldet melanin.
Symptomer på leverpletter kommer langsomt frem over flere år og er ganske harmløse. Men hvis pletterne ændrer form eller bliver knudrede, skal du få dem undersøgt hos din læge. Du kan forebygge leverpletter ved at beskytte dig mod solen med tøj og solcreme.
>> Du finder apotekerens solcreme lige her
Pleje af tør hud
Den tørre hud, du får med alderen, kræver god hudpleje. Særligt udsatte er skinnebenene. Huden bliver ofte meget tør her, og hvis der opstår et sår, kan det tage lang tid om at hele. Hvis du får et sår på skinnebenet, som ikke heler, er det vigtigt, at du kontakter din læge.
Ved tør hud kommer der også ofte kløe, og du vil lettere få eksem og små infektioner i huden. Derfor skal du styrke og beskytte din hud med en god fugtighedscreme. Alt efter hvor tør din hud er, fås de med forskelligt fedtindhold. Spørg på dit apotek, hvilken creme der egner sig bedst til din hud.