Sådan kan du få et sundt og velplejet hår Se relaterede produkter

Sådan kan du få et sundt og velplejet hår

Håret er ofte enormt vigtigt for vores selvtillid og identitet. Ønsker du at opretholde et smukt og velplejet hår, er det dog vigtigt, at du passer det og giver det den nødvendige pleje. Her får du 3 tips til en effektiv hårplejerutine samt en gennemgang af hvilke vitaminer og mineraler, der styrker dit hår. 

Vores hår er en vigtig del af vores udseende, og for mange mennesker har et sundt og velplejet hår en enorm stor værdi. I løbet af den dag bliver vores hår dog udsat for rigtig mange faktorer, der kan gøre det tørt, slidt og tyndt i længden. Ligesom nogle personer kan opleve hårtab periodisk eller permanent i deres liv.

Hvordan giver du dit hår de bedste betingelser og sikrer, at det bliver ved med at være sundt? Og hvordan reparerer du slidt og ødelagt hår mest effektivt? Vi giver dig her vores bedste råd.

En effektiv hårplejerutine

1. Hårvask
Shampooprocenterne siger hver dag, og skønhedsguruerne siger aldrig. Sandheden er, at hår, som så meget andet, er individuelt, og det er ikke til at sætte i skema, hvor ofte du skal vaske hår for at give det den bedste behandling. Men for ofte brug af shampoo udtørrer og slider dit hår, og derfor er det en god idé at stile efter 2-3 vask om ugen. Husk at bruge gode og nærende produkter, som giver dit hår masser af pleje.

>> se udvalget af shampoo her

2. Hårtørring
Når du er færdig i badet, er det en god idé at kramme så meget vand ud af håret som muligt med hænderne. Bind derefter et håndklæde om og lad det sidde i, til håret er fugtigt. Hvis du gerne vil undgå tørt og skadet hår, er det en rigtig god idé helt at undgå føntørreren, glatte- og krøllejern. Hvis du ikke kan det, anbefales det, at du bruger en varmebeskyttende spray, inden du varmer det op.

3. Hårkur
Vil du undgå, at dit hår bliver tørt og slidt, er det en rigtig god idé at give dit hår en nærende hårkur mindst én gang om ugen. Det tilfører dit hår fugt og giver det en skinnende, sund overflade.  Derudover anbefales det at bruge en god, fed hårolie, hvis du døjer med tørt hår.

>> se vores udvalg af hårkure

Nærende vitaminer og mineraler til dit hår

Det kan være en jungle at finde frem til de vitaminer og kosttilskud, der er de bedste for håret. For hvilke virker, og hvilke gør ikke?

Hvis du ønsker at give dit hår og hårbund de allerbedste betingelser, er det vigtigt, at du er særligt opmærksom på dit indtag af B-vitamin. Særligt biotin (B7) bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Biotin findes i æggeblommer og indmad, og ellers kan du også tage det som et tilskud dagligt.

A-vitamin har ligeledes en positiv effekt på dit hårs vækst. Ligesom et dagligt tilskud af C-vitamin og magnesium, øger produktionen af kollagen, som bidrager til et smukt og fyldigt hår.

Mineraler er lige så vigtige som vitaminer for dit hår, og mange af dem får du med stor sandsynlighed via kosten. Kobber medvirker til en normal hårpigmentering, som styrker dit hår, mens zink også styrker håret og gør det sundt og stærkt. Kobber får du fra nødder, fuldkornsprodukter, lever og skaldyr, mens zink findes i rødt kød og skaldyr.

Er du i tvivl om, om dit hår får den helt korrekte næring, kan du på apoteket få flere multipræparater, der er sammensat til at give den bedste pleje til dit hår, men også negle og hud.
Se udvalget her

Kilder: Videnskab.dk, helsam.dk, nicehair.dk

B-vitamin er meget effektivt, hvis du ønsker at styrke dit hår og hovedbund. Et underskud af B-vitamin, særligt biotin (B7) og niacin, og jern kan i værste tilfælde forårsage hårtab. C-vitaminer og magnesium hjælper kroppen med at producere kollagen, som er vigtigt, hvis du ønsker et smukt, fyldigt hår.

Har du allerede slidt og ødelagt hår, er det vigtigt, at du passer ekstra godt på det. Klip spidserne, drop farven for en periode, vask dit hår mindre hyppigt, undgå føntørreren og giv dit hår en rigtig god og nærende olie flere gange om ugen.

Der er flere ting, du kan gøre for at være god ved dit hår. Hvis du føntørrer, glatter eller krøller dit hår jævnligt, er det en rigtig god idé at bruge en varmebeskyttende spray. Undgå derudover at vaske dit hår mere end 2-3 gange om ugen. Brug balsam og hårkur, der tilfører fugt og undgå for meget sol og saltvand, som udtørrer dit hår.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen